Oikonomou pisoi
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Όσκαρ στον… Τσώρτσιλ, στον πρόσφυγα και στη Φράνσες μακ Ντόρμαντ

Εικόνα του άρθρου Όσκαρ στον… Τσώρτσιλ, στον πρόσφυγα και στη Φράνσες μακ Ντόρμαντ
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 05/03/2018, 09:50
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Δεν είχε ιδιαίτερες εκπλήξεις η φετινή απονομή των Όσκαρ, τα οποία πήραν τα φαβορί (αλλά σε ένα βαθμό και αυτοί που έπρεπε να τα πάρουν:

Ο Γκιγιέρμο ντελ Τόρο κέρδισε το Όσκαρ καλύτερης ταινίας για τη «Μορφή του Νερού», μια από τις γνωστές, αλληγορικές του μυθοπλασίες. Ο ντελ Τόρο έκανε και τη δήλωση της βραδιάς, που τον έβαλε ακόμα πιο ψηλά στην εκτίμηση του κόσμου: «Είμαι μετανάστης, σαν τον Αλεχάντρο, τον Γκαέλ, τη Σάλμα και τα τελευταία 25 χρόνια ζω σ' ένα κόσμο που είναι παντού. Νομίζω το ωραιότερο πράγμα είναι να σβήνουμε τα όρια. Το 2014 είχα μια τρελή ιδέα για έναν αμφίβιο θεό και μία μουγκή γυναίκα και κάποιοι πίστεψαν ότι αυτή η ταινία ήταν σίγουρο στοίχημα. Ευχαριστώ τους φίλους και την οικογένειά μου». Όσκαρ πήρε και ο Αλεξάντερ Ντεσπλά για τη μουσική της ταινίας και το αφιέρωσε στην ελληνίδα μητέρα του.

Βραβείο Α’ ανδρικού ρόλου πήρε ο τεράστιος Γκάρι Όλντμαν για τον Τσώρτσιλ του, στο «Darkest hour». Ο αλλαγμένος για τις ανάγκες του στριμμένου άγγλου ηγέτη Όλντμαν, πήρε (επιτέλους), το πρώτο του αγαλματάκι.

Η Φράνσες μακ Ντόρμαντ, πρωταγωνίστρια της καλύτερης ίσως φετινής ταινίας, «Τρεις πινακίδες έξω από το Έμπινγκ, στο Μιζούρι» είπε παραλαμβάνοντας το βραβείο: «Έχω κάποια πράγματα να πω. Ευχαριστώ τον Μάρτιν ΜακΝτόνα - δες τι έκανες. Είμαστε ένα μάτσο αναρχικοί, αλλά τα καταφέρνουμε καλά».

Στην ίδια ταινία πήγε και ο Β’ ανδρικός ρόλος, στον επίσης εδώ και χρόνια παραγνωρισμένο, «επόμενο Όλντμαν», Σαμ Ρόκγουελ. Ο Β’ γυναικείος πήγε στην Άλισον Τζένεϊ για το «I, Tonya».

To βραβείο σεναρίου ήταν ίσως η έκπληξη, καθώς το πήρε ο Τζόρνταν Πιλ για το εξαιρετικό θρίλερ «Get out».

Η «Αόρατη κλωστή» κέρδισε και αυτή βραβείο, για τα κοστούμια, ενώ η μέτρια «Δουνκέρκη» πήρε όσκαρ της παρηγοριάς: Μοντάζ και μίξη ήχου.

Όσκαρ ξένης ταινίας πήρε η «Φανταστική γυναίκα» από τη Χιλή και όσκαρ εφέ στο Blade Runner 2049, το οποίο πήρε και όσκαρ φωτογραφίας.


ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back