ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ορχήστρες… με λιγότερη μουσική;

Εικόνα του άρθρου Ορχήστρες… με λιγότερη μουσική;
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 20/09/2022, 18:55
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ο Σύλλογος Καθηγητών του Δημοτικού Ωδείου Ιωαννίνων απευθύνει ανοιχτή επιστολή προς τον δήμαρχο Μωυσή Ελισάφ, την αντιδήμαρχο Ελένη Ακονίδου, τους επικεφαλής των παρατάξεων και τη διοίκηση του πολιτιστικού νομικού προσώπου του Δήμου.

Αφορμή είναι το γεγονός ότι για μια ακόμη χρονιά, το Πνευματικό Κέντρο δεν πετυχαίνει την εύρυθμη λειτουργία και την «εργασιακή ειρήνη». Οι εργαζόμενοι-ες των τμημάτων έχουν έντονα παράπονα για τις περικοπές, τμήματα φαίνεται ότι απαξιώνονται προκειμένου να γίνει «οικονομία κλίμακας», οι διοικητικές θέσεις προϊσταμένων περισσεύουν, όχι όμως και… υφισταμένων, τα ΚΔΑΠ κλείνουν ενώ έχουν δοθεί διαβεβαιώσεις ότι θα συνεχίσουν να λειτουργούν και κατόπιν, ξεκινάει «κυνηγητό» για να μη χαθούν τα ποσά των vouchers. Οι εξηγήσεις της διοίκησης του Πνευματικού δεν είναι επαρκείς και γενικώς, η εικόνα δεν μαρτυράει την ύπαρξη κάποιου συγκεκριμένου, βιώσιμου σχεδίου.

Διαβάστε επίσης: ΠΚΔΙ-Και μειώσεις εγγραφών, και αυξήσεις διδάκτρων

Ο σύλλογος των μουσικών αναφέρεται στην προ μιας εβδομάδας συνεδρίασή του, ενόψει της κατάργησης θέσεων και τη μείωση προβών της Συμφωνικής Ορχήστρας.

Είναι η ίδια επιστολή που στο μεταξύ διέρρευσε σε παραδημοσιογραφικά sites της πόλης.

Ο σύλλογος αναφέρει ότι μειώνονται οι θέσεις εργασίας, παρότι αρχικά εγκρίθηκαν (την περασμένη άνοιξη) 91 συνολικά θέσεις με συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Από αυτές, οι 82 είναι για μουσικούς. Όλες οι θέσεις έχουν πάρει την έγκριση του Υπουργείου Εσωτερικών. Έκτοτε, φαίνεται ότι η πολιτική του ΠΚΔΙ άλλαξε και δεν θα καλυφθούν όλες με προσλήψεις, αλλά θα μειωθούν κιόλας θέσεις στη μουσική και στη σχολή χορού.

Σημειώνεται ότι η διοίκηση επικαλείται τις «εισηγήσεις των προϊσταμένων», οι οποίες ωστόσο πάρα πολύ δύσκολα δεν θα συμφωνούσαν με αυτές της διοίκησης…

«Αφού το Δ.Σ. κρίνει ότι χρειάζεται για τη λειτουργία των τμημάτων του 91 θέσεις και η οικονομική δαπάνη έχει εξασφαλιστεί, Γιατί τότε μειώνονται θέσεις εργασίας;» διερωτάται ο σύλλογος. Επίσης, διερωτάται πώς ζημιώνεται ο Δήμος, τη στιγμή που οι καταργούμενες θέσεις είναι «με μορφή αντιτίμου», καλύπτονται δηλαδή κατά ένα ποσοστό από τα δίδακτρα. Σημειωτέον ότι φέτος τα δίδακτρα έχουν αυξηθεί κατά περίπτωση, χωρίς ωστόσο το Πνευματικό Κέντρο να αυξάνει αντίστοιχα και τις παροχές προς τους μαθητές-τριες. Αντίθετα, στη σχολή χορού για παράδειγμα, το μάθημα θα γίνεται χωρίς πιανίστρια… 

Ο σύλλογος των μουσικών ζητάει να γίνουν γνωστά τα ακριβή πόσα τα οποία, «όπως αναφέρετε στην απόφαση του Δ.Σ., σας τα κατέθεσαν οι υπεύθυνοι των εκπαιδευτικών τμημάτων, συνεπώς οι διευθυντές».

Επίσης, αναφέρει ότι έχουν αυξηθεί οι μαθητές-τριες και ο σύλλογος εκτιμάει ότι η αύξηση ενδέχεται να συνεχιστεί, κατηγορώντας τη διοίκηση για επιχείρηση απαξίωσης του δημοτικού ωδείου.

Σε ό,τι αφορά τη μείωση των προβών, για την οποία αναφέρουν ότι δεν υπάρχει ακόμα συγκεκριμένη ενημέρωση, τονίζουν: «Ένα στολίδι λοιπόν της πόλης μας απειλείται να καταργηθεί με την απόφαση να μειωθούν οι πρόβες αλλά και οι εμφανίσεις της, με το πρόσχημα της μη ανταποδοτικότητας, γεγονός που έρχεται να προστεθεί στη γενική απαξίωση του Δ.Ω.Ι. Η Δημοτική Αρχή, που μεγαλόσχημα δηλώνει σε κάθε ευκαιρία ότι βρίσκεται δίπλα στον πολιτισμό και στην τέχνη, επιχειρεί τώρα να πράξει το μεγαλύτερο ατόπημα απέναντι στην πόλη και στον πολιτισμό».

Ο σύλλογος διερωτάται, αν η Συμφωνική Ορχήστρα σταματήσει να κάνει πρόβες και συναυλίες «ποιος θα καλύψει το καλλιτεχνικό κενό; κάποιος που θα το κάνει δωρεάν; Γιατί με χαμηλότερο κόστος αποκλείεται». Εκφράζει δε τον προβληματισμό του και για τον προγραμματισμό προσλήψεων για το 2023 για τη Συμφωνική και τη Φιλαρμονική.

Οι μουσικοί καλούν τέλος τη διοίκηση σε μια «επικοδομητική συζήτηση» και να «συνεχίσει η Συμφωνική Ορχήστρα να κοσμεί την πόλη και να έχει τη θέση της εκεί που της αξίζει», δηλώνοντας την καλή πίστη τους, με την οποία περιμένουν «εξηγήσεις και ενημέρωση».

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back