Υπέρ της επιβολής lockdown στα Γιάννενα τάχθηκε ο επικεφαλής των Οριζόντων Ηπείρου, Σπύρος Ριζόπουλος.
Όπως τόνισε σε δηλώσεις του, «πρέπει σήμερα κάποιος να αναλάβει το κόστος των δύσκολων αποφάσεων και οι δύσκολες αποφάσεις επιβάλλουν ‘κλείσιμο’ του νομού Ιωαννίνων σήμερα, γιατί τώρα θα είναι μικρότερο το κακό», ρίχνοντας ευθύνες για την επικρατούσα κατάσταση, στην περιφερειακή αρχή.
Ο κ. Ριζόπουλος ήταν πιο «φιλικός» προς τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες, λέγοντας ότι κομμάτια των από εξαμήνου προτάσεων της παράταξης «υλοποιούνται σταδιακά και αποσπασματικά», αναφέροντας «το παράδειγμα των 50 κλινών ΜΕΘ στο νοσοκομείο ‘Σωτηρία’ που χρηματοδοτήθηκαν από τη Βουλή και οι οποίες στήθηκαν μέσα σε δύο μήνες». Δεν ανέφερε κάτι σχετικά με ανάγκη προσλήψεων ώστε να στελεχωθούν οι νέες (και παλιές) δομές.
Κατηγόρησε την περιφερειακή αρχή για «προβληματικούς χειρισμούς κρουσμάτων στην Άρτα και την Πρέβεζα κατά τους προηγούμενους μήνες, από ένα κοινωνικό γεγονός στα Γιάννενα και ενώ η τοπική κοινωνία μπορεί να πίστευε πως δεν θα δεν θα φτάσει ποτέ ο κορωνοϊός στην Ήπειρο, παρατηρείται έξαρση της πανδημίας».
«Ο περιφερειάρχης όφειλε σε εκείνο το σημείο να συγκαλέσει το Επιμελητήριο, την Ένωση Ξενοδόχων Ιωαννίνων και τους φορείς της εστίασης, να τους προειδοποιήσει και να αποφασίσουν από κοινού αν θα κλείσουν τα Γιάννενα τώρα ή αν θα κλείσουν τα Χριστούγεννα» ανέφερε μεταξύ άλλων. Βέβαια, τα επιδημιολογικά στοιχεία δεν παρέχουν… επιλογή κλεισίματος, ειδικά εδώ που έχει φτάσει η κατάσταση πανελλαδικά, ούτε υπάρχουν (ή υπήρχαν) «covid free περιοχές».
Ο κ. Ριζόπουλος ωστόσο έθεσε το ζήτημα στην οικονομική του βάση, λέγοντας ότι «δεν υπάρχει επιλογή άλλη εκτός από το lockdown, συνεπώς αν θέλουμε να σώσουμε τα Χριστούγεννα και τις εκπτώσεις, πρέπει να προχωρήσουμε άμεσα».
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της παράταξης, ο κ. Ριζόπουλος «υπαινίχθηκε πως η αναβλητικότητα στη στάση της περιφερειακής αρχής εκπορεύεται από την πίεση που μπορεί να ασκούν τουριστικές επιχειρήσεις από το Ζαγόρι για να κρατηθούν ανοιχτές, προκειμένου να υποδεχτούν την επόμενη εβδομάδα, εκδρομείς από τη Θεσσαλονίκη που όμως, αντιμετωπίζει μεγάλο πρόβλημα τις τελευταίες μέρες».
Σε άλλα θέματα, ο Δημήτρης Βασιλάκης, μέλος της Πολιτικής Επιτροπής της παράταξης από την Άρτα, τόνισε ότι «με δεσμευμένα 6,5 εκατ. ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων το νέο έργο που αφορά στη γεφύρωση του Αράχθου στο ύψος του Τριγώνου, θα ολοκληρωθεί μέσα σε 7 περίπου χρόνια, στην καλύτερη περίπτωση».
Ζήτησε να γίνουν άμεσες παρεμβάσεις στην υπάρχουσα γέφυρα, καθώς και μια συγκοινωνιακή μελέτη για την Άρτα, σε συνεργασία με το ΤΕΕ και χρηματοδότηση από την Περιφέρεια σε μελέτες για την καταγραφή του ιστορικού των γεφυριών στην Ήπειρο, «προκειμένου να προλάβουμε περιστατικά, όπως αυτό στο γεφύρι της Πλάκας» όπως είπε.
Τέλος, ο Γιάννης Ντάλας, μέλος της παράταξης από την Άρτα, τόνισε ότι ο νομός αντιμετωπίζει πρόβλημα με το παραεμπόριο: «Η εκτιμώμενη παραγωγή ακτινιδίου στη χώρα μας είναι ετησίως πάνω από 220.000 τόνους, όταν μόλις 160.000 τόνοι περνάνε στην αγορά ως νόμιμη παραγωγή. Το υπόλοιπο γίνεται προϊόν παρεμπορίου και καταλήγει σε αγορές όπως η ιταλική, όπου πωλείται φθηνότερα από το εκεί ντόπιο προϊόν, παρ’ ότι είναι ποιοτικότερο» τόνισε. Πρότεινε να δημιουργηθεί «φορέας εξαγωγών αγροτικών προϊόντων και θα μπορούσε να τον χρηματοδοτήσει και να τον διαχειριστεί η Περιφέρεια Ηπείρου όπως γίνεται στην Ολλανδία όπου ήδη λειτουργούν τέτοιοι φορείς».