Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Όπου… πολιτισμός και η μοίρα του

Εικόνα του άρθρου Όπου… πολιτισμός και η μοίρα του
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 20/08/2020, 19:23
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Η απόφαση της απαγόρευσης εκδηλώσεων μέχρι 31 Αυγούστου στην Ήπειρο, δεν… ενθουσίασε, όχι μόνο τους καλλιτέχνες, εγχώριους και μη, αλλά και τους αρμόδιους φορείς και τους ιδιώτες διοργανωτές.

Καταρχάς, η Ήπειρος ήταν περιοχή που, καθώς κρίνεται «χαμηλού επιδημιολογικού φορτίου», οι εκδηλώσεις (συναυλίες, παραστάσεις, προβολές) γίνονταν κανονικά, με τους γνωστούς όρους: συγκεκριμένη πληρότητα χώρων, μόνο καθήμενοι κ.λπ.

Οπότε, εκτός από τους καλλιτέχνες της περιοχής, ειδικά εκείνους και εκείνες που δεν είχαν κάποια διευρυμένη συμφωνία για παραστάσεις με τους τοπικούς φορείς (ΔΗΠΕΘΙ, Πνευματικό), η, έστω περιορισμένη περιοδεία ήταν μια λύση.

Κάποιους από αυτούς, η απαγόρευση τους βρήκε κυριολεκτικά… στη μέση του δρόμου, ενώ σε μια περίπτωση, διοργανωτής συνελήφθη για παραβίαση της απαγόρευσης.

Στο μεταξύ, Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ιωαννιτών και ΔΗΠΕΘΙ, προσπαθούν να λύσουν το πρόβλημα που έχει προκύψει.  Μέχρι στιγμής, οι εκδηλώσεις  μέχρι 31 Αυγούστου δεν ισχύουν και αυτό σημαίνει δύο βασικά πράγματα:

Το ένα, ότι οι δύο φορείς θα αναζητήσουν νέες ημερομηνίες για όταν (και αν) ξεκινήσουν ξανά οι εκδηλώσεις. Το άλλο, είναι ότι πρέπει να διευθετηθούν τυχόν ζητήματα που προκύπτουν από ρήτρες συμβολαίων, αποζημιώσεις κ.λπ.

Και οι δύο φορείς εξετάζουν από χτες τα δεδομένα και θα έχουν καταλήξει τις επόμενες μέρες.

Η πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΙ Χριστίνα Κωτσαντή λέει στον Τύπο ότι «με τη μικρή ελπίδα ότι όλα θα πάνε καλά», το θέατρο θα επαναπρογραμματίσει τις εκδηλώσεις. «Αυτή τη στιγμή είμαστε σε προσωρινή αναστολή» προσθέτει. Επίσης, τονίζει ότι υπάρχει μια καλή συνεννόηση για συμβόλαια και ρήτρες και ότι θα γίνει η σχετική συζήτηση στο διοικητικό συμβούλιο.

Η πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου Ελένη Ακονίδου, τονίζει από την πλευρά της ότι «είναι μεγάλο ερωτηματικό» αν θα μπορέσει να γίνει επαναπρογραμματισμός για τις εκδηλώσεις του προσεχούς δεκαημέρου. Τονίζει επίσης ότι έχει προβλεφθεί να μην επιβαρυνθεί το Πνευματικό με κόστος εκδηλώσεων που δεν θα γίνουν. Το θέμα θα συζητηθεί στην προσεχή συνεδρίαση της διοίκησης.

Ανάλογη ευχέρεια πάντως δεν έχουν οι ιδιώτες διοργανωτές και εταιρίες, που περιμένουν εναγωνίως κάποια εξέλιξη για τις επόμενες δέκα μέρες, χωρίς να είναι σίγουρο ότι θα μπορούν να επαναπρογραμματίσουν τις εκδηλώσεις.

Υπενθυμίζεται ότι η ΠΕΔ Ηπείρου ζήτησε με επιστολή της προς τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά, να αρθεί η απαγόρευση.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back