Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Τσακωμός για ένα αρχαίο θέατρο

Εικόνα του άρθρου Τσακωμός για ένα αρχαίο θέατρο
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 26/07/2017, 20:25
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Σε ανταλλαγές δηλώσεων επιδίδονται το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων και ο Δήμος Δωδώνης, με αφορμή το αρχαίο θέατρο της Δωδώνης και τη χρήση του.  Το δίπολο ιδιοκτησιακής-τοπικιστικής αντίληψης, αλλά και η επιμονή στο σχήμα «μνημείο ως πόλος έλξης επισκεπτών» , καθορίζουν τη δημόσια συζήτηση γύρω από ένα μνημείο που είναι πολύ περισσότερα πράγματα από τις δύο παραπάνω στοχεύσεις.

Η αιτία είναι ότι οι δύο Δήμοι διοργανώνουν εκδηλώσεις οι οποίες είναι παράλληλες: Το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων το «Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος» που ξεκίνησε με τη «Μήδεια» και ο Δήμος Δωδώνης το «1ο Φεστιβάλ Δωδώνης». Πριν από λίγες μέρες, ο δήμαρχος Δωδώνης Χρίστος Ντακαλέτσης άφησε αιχμές ότι το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων «αρνήθηκε τη συνεργασία» με το Δήμο Δωδώνης.

Ο αρχαιολογικός χώρος της Δωδώνης, δεν είναι η πρώτη φορά που μπαίνει στη μέση ανταλλαγής πυρών. Για χρόνια ολόκληρα, η τοπική αυτοδιοίκηση πίεζε με κάθε τρόπο να ανοίξει, προσβλέποντας σε έσοδα και τουριστική προβολή, λασπολογώντας κατά των έργων στο θέατρο και της ανασκαφής. Τώρα, το ΔΗΠΕΘΕ ξεκαθαρίζει αρχικά ότι «ο πολιτισμός δεν αποτελεί πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης, δεν αποτελεί πεδίο συγκρούσεων. Ο πολιτισμός ενώνει και αποτελεί για τον τόπο μας, την Ήπειρο, το ‘φωτεινότερο’ μέσω ανάδειξης του αλλά και συνεισφοράς στην οικονομική αναζωογόνηση του» παραδεχόμενο έμμεσα ότι το οικονομικό κομμάτι καθορίζει σε ένα σημαντικό βαθμό την αντιπαράθεση.

Απαντώντας λοιπόν στον κ. Ντακαλέτση, λέει (με… ημερομηνίες και ώρες) ότι στις 3 του περασμένου Φεβρουαρίου έγινε σύσκεψη μετά από αίτημα της Αλέκας Βακαλοπούλου, προέδρου του ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων, στην οποία συμμετείχε ο κ. Ντακαλέτσης. Εκεί, η κα Βακαλοπούλου ζήτησε από το δήμαρχο Δωδώνης τη συνεργασία του στα σχέδια του ΔΗΠΕΘΙ, το οποίο, στην ανακοίνωση, κρατάει για τον εαυτό του το άνοιγμα του θεάτρου το 2015 για παραστάσεις.

Ο Δήμος Δωδώνης, προφανώς ενοχλημένος γιατί ουσιαστικά κλήθηκε να συναινέσει, χωρίς να έχει την πρωτοκαθεδρία, διοργάνωσε το δικό του φεστιβάλ, χωρίς όμως να έχει απαντήσει στο αίτημα του ΔΗΠΕΘΙ. Απλά, του το ανακοίνωσε στις 26 Ιουνίου (με φάξ, όπως αναφέρει η ανακοίνωση…). Μάλιστα, ο Δήμος Δωδώνης ζητούσε τη συνεργασία του ΔΗΠΕΘΙ. Κοινώς, οι δύο φορείς τράβηξαν παράλληλους δρόμους, χωρίς συνεργασίες. Την επόμενη μέρα το ΔΗΠΕΘΙ ανταπάντησε ότι επιμένει στη συνδιοργάνωση του «Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος» με όσους Δήμους και φορείς της περιοχής επιθυμούν και τη μεθεπόμενη, ο Δήμος Δωδώνης απάντησε (με φαξ…), με το επίσημο πρόγραμμα του δικού του φεστιβάλ. Κοινώς, οι δύο φορείς επιδόθηκαν σε ένα «βουβό πόλεμο» εντυπώσεων, με το Δήμο Δωδώνης να το «τραβάει» περισσότερο.  

Το ΔΗΠΕΘΙ προβάλλει την παραγωγή της «Μήδειας», η οποία είναι όντως μεγάλη χρηματικά, αλλά και καλλιτεχνικά, για να ενισχύσει τη θέση του και πρακτικά, υποβαθμίζει τις παραγωγές του φεστιβάλ του Δήμου Δωδώνης, οι οποίες είναι όντως μικρότερου βεληνεκούς.  

«Επαναλαμβάνουμε σε όλους τους τόνους πως ο πολιτισμός ενώνει, δεν χωρίζει. Γι’ αυτό και όχι μόνο δεν επιδιώκουμε κανενός είδους αντιπαράθεση και ‘πολιτιστικό ανταγωνισμό’ με το Δήμο Δωδώνης, αλλά επιμένουμε στις συνεργασίες που αναδεικνύουν το αρχαίο θέατρο Δωδώνης και τον τόπο μας, όπως του αξίζει» καταλήγει το ΔΗΠΕΘΙ.

ΣΧΟΛΙΑ
Αναγνώστης
''Το ΔΗΠΕΘΙ προβάλλει την παραγωγή της «Μήδειας», η οποία είναι όντως μεγάλη χρηματικά, αλλά και καλλιτεχνικά, για να ενισχύσει τη θέση του και πρακτικά, υποβαθμίζει τις παραγωγές του φεστιβάλ του Δήμου Δωδώνης, οι οποίες είναι όντως μικρότερου βεληνεκούς.'' Δεν έχετε δει ακόμα όλες τις εκδηλώσεις και του Φεστιβάλ Δωδώνης αλλά και του Φεστιβάλ αρχαίου δράματος. Πως φτάσατε στο συμπέρασμα για την καλλιτεχνική βαρύτητα των εκδηλώσεων και κάνετε και σύγκριση μάλιστα!
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back