Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Όπισθεν ολοταχώς…

Εικόνα του άρθρου Όπισθεν ολοταχώς…
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 28/12/2021, 15:45
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Το ενδεχόμενο ακόμα και να εφαρμοστούν κάποια από τα μέτρα πριν την 3η Ιανουαρίου, αφήνει ανοιχτό η κυβέρνηση, δια στόματος υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη.

Ενώ ο πρωθυπουργός διάλεξε αυτό το διάστημα για χριστουγεννιάτικες διακοπές, πέφτοντας θύμα της υποχρέωσης που ο ίδιος και το επιτελείο του δημιούργησαν –ενώ στην πραγματικότητα δεν μπορούν να κάνουν και τίποτα άμεσο-, ο σίγουρα πιο αναλώσιμος πολιτικά κ. Πλεύρης αναμένει 15.000 κρούσματα σήμερα.

Λογικό, καθότι χτες το ρεκόρ, από την αρχή της πανδημίας, αφορούσε κυρίως τη θετικότητα των ελέγχων που άγγιξε το 10% και όχι τόσο τους απόλυτους αριθμούς, που ήταν οι ψηλότεροι από ποτέ.  

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο κ. Πλεύρης είπε ότι αύριο Τετάρτη θα συνεδριάσει η επιτροπή εμπειρογνωμώνων, προκειμένου να εξετάσει τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Ο κ. Πλεύρης ανέφερε ότι όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά για την εφαρμογή των μέτρων νωρίτερα. «Θέλουμε να δούμε και τα σημερινά και τα αυριανά κρούσματα. Το σενάριο να έρθουν νωρίτερα τα μέτρα, με βάση την αύξηση των κρουσμάτων και την πίεση στο ΕΣΥ, είναι κάτι που θα το παρακολουθούμε μέχρι την τελευταία στιγμή».

Για μια ακόμα φορά η κυβέρνηση επικαλέστηκε την άποψη των ειδικών, παρότι οι τελικές αποφάσεις είναι αποκλειστικά πολιτικές: «Εάν χρειαστεί να μεταφερθούν τα μέτρα νωρίτερα, κάτι που θα μας πει η επιτροπή αύριο, Τετάρτη, στη συνεδρίασή της εκτιμώντας δεδομένα και τα κρούσματα σήμερα, και αύριο και να πείσουμε τον κόσμο εάν θεωρεί ότι έχει εκτεθεί, ακόμα κι αν δεν έχει συμπτώματα, να μην έρθει σε επαφή με άτομα με μεγαλύτερη ηλικία στο οικογενειακό τραπέζι της Πρωτοχρονιάς», όπως είπε ο κ Πλεύρης.

Μόλις χτες όμως, ο ίδιος εκτιμούσε ότι εάν τα μέτρα εφαρμόζονταν νωρίτερα, τότε θα μεταφέρονταν νωρίτερα οι εορτασμοί και άρα, θα ήταν «δώρο-άδωρο». Τώρα, υπό το βάρος ενός νέου ρεκόρ, όλα επιστρέφουν στο τραπέζι.

Ένα άλλο πεδίο όπου η κυβέρνηση αντιμετωπίζει πίεση, είναι τα γήπεδα. Μια από τις μεγαλύτερες ανακολουθίες που έχει εκστομίσει ο πρωθυπουργός και κυβερνητικά στελέχη, είναι ότι «πρόκειται για πανδημία ανεμβολίαστων». Το μέτρο περιορισμού στα γήπεδα, αφενός αποδεικνύει το αντίθετο, αφετέρου προβληματίζει τις ΠΑΕ καθότι υποτίθεται ότι τα γήπεδα είναι ο πλέον ελεγχόμενος χώρος 100% εμβολιασμένων. Ήδη, Ολυμπιακός, ΠΑΟΚ, ΑΕΚ και ΠΑΟ εξέφρασαν σημαντικές επιφυλάξεις, έως και αιτήματα ανάκλησης του μέτρου για όριο 1.000 οπαδών.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back