ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Οπαδική βία: Από την αγωνία ως την άγνοια

Εικόνα του άρθρου Οπαδική βία: Από την αγωνία ως την άγνοια
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 12/04/2023, 20:19
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Το δημοτικό συμβούλιο που συνεδρίασε Μεγάλη Τετάρτη, 12 Απριλίου 2023, συζήτησε το αιματηρό επεισόδιο στα Σεισμόπληκτα, την οπαδική επίθεση με έναν πολύ σοβαρά τραυματισμένο άνθρωπο, στο νοσοκομείο.

Η ένταση που επικρατεί στην πόλη τις τελευταίες μέρες, ειδικά στις «κοιτίδες» των μικρότερων ηλικιών, είναι ορατή δια γυμνού οφθαλμού.

Όπως ορατή με τον ίδιο τρόπο είναι και η έντονη αστυνομική παρουσία.

Η συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο Ιωαννίνων κυμάνθηκε από την αγωνία, ως την επιτηδευμένη ή ειλικρινή άγνοια και άφησε μια αίσθηση ότι το σώμα πιστεύει βασικά ότι αυτά που συμβαίνουν είναι απλώς «οπαδικές αντιδικίες» και όχι κάτι βαθύτερο.

Ο δήμαρχος Δημήτρης Παπαγεωργίου δήλωσε «αποτροπιασμό για τα πρωτοφανή επεισόδια και την ενέδρα όπως φαίνεται που οδήγησε σε σοβαρό τραυματισμό ενός ανθρώπου». Ο Δήμος Ιωαννιτών καθυστέρησε να εκδώσει ανακοίνωση, όπως και άλλοι μη αθλητικοί φορείς που δεν «έπιασαν» άμεσα τη σοβαρότητα των γεγονότων ή απλώς είναι της άποψης του Νίκου Γκόντα (Ανεξάρτητη Δημοτική Πρωτοπορία), ο οποίος έχει γνώση του θέματος, αλλά στρεψοδικεί. Ή της άποψης του Άρη Μπαρτζώκα (Γιάννενα Τώρα) ο οποίος κατάφερε να κάνει την πιο άκυρη, ιστορικά και θεματικά, αναλογία, μιλώντας για τη «Στάση του Νίκα».

Ο κ. Παπαγεωργίου λοιπόν, ο οποίος επικοινώνησε με την οικογένεια του τραυματία, τόνισε ότι «δεν θα πρέπει να επιτρέψουμε στην πόλη μας να εμφανιστούν πάλι τέτοια φαινόμενα» και πρόσθεσε ότι δεν πρέπει να «επιτρέψουμε και την αυτοδικία που μπορεί να οδηγήσει στον νόμο της ζούγκλας».

Είπε τέλος ότι την επόμενη εβδομάδα, θα αναλάβει πρωτοβουλία προκειμένου «να δούμε σαν δημοτικό συμβούλιο πώς μπορούμε να συμβάλουμε στην αντιμετώπιση αυτού του φαινομένου».

Ο Θωμάς Μπέγκας (Ενότητα Πολιτών-Νέα Γιάννενα) είπε μεταξύ άλλων ότι «τα αντανακλαστικά της δημοτικής αρχής ήταν αργά και αυτό σχολιάστηκε». Πρόσθεσε δε ότι «τα ευχολόγια και το τι θα κάνει η δικαιοσύνη είναι τα κατόπιν εορτής. Έχει σημασία για μας είναι τι κάνουμε προ εορτής, σε επίπεδο πρόληψης».

Απαντώντας του αργότερα ο κ. Παπαγεωργίου, τόνισε ότι η αντίδραση δεν ήταν καθυστερημένη, αλλά ο ίδιος δεν θέλησε να πάρει θέση εν θερμώ, αλλά μετά από «ενδελεχή έρευνα και σκέψη». Είπε δε ότι δεν γνωρίζει να έκανε κάτι για το θέμα η δημοτική αρχή Μπέγκα…

Η Τατιάνα Καλογιάννη (Ιωάννινα_2023) τόνισε μεταξύ άλλων: «Κάθε μορφή βίας είναι κατακριτέα. Δεν μπορούμε να δεχόμαστε τα παιδιά μας να εμπλέκονται σε τέτοια».

Ο Χρήστος Πατσούρας (Αριστερή Παρέμβαση) είπε μεταξύ άλλων ότι οι πηγές τέτοιων γεγονότων έχουν «ρίζες» στον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί το ελληνικό ποδόσφαιρο και παρέπμψε στη δολοφονία του Άλκη Καμπανού, στη Θεσσαλονίκη. «Το επεισόδιο στα Γιάννενα είναι άλλη μια οδυνηρή στιγμή στο ελληνικό ποδόσφαιρο», τόνισε.

Ο δε κ. Γκόντας, πιστός στη λεκτική περί βραβεύσεων και πρωτείων της πόλης, είπε ότι «κανείς μας δεν θα περίμενε να συμβεί σε μια πόλη όπως είναι τα Γιάννενα. Ο φίλαθλος κόσμος των Ιωαννίνων είχε βραβευτεί για το ήθος του όπως και οι παίχτες που είχαν τις λιγότερες πειθαρχικές ποινές επί σειρά ετών Ήταν κεραυνός εν αιθρία το ότι συνέβη και στην πόλη μας».

Προφανώς, ο κ. Γκόντας δεν γνώριζε ότι αντίστοιχο περιστατικό, με παρόμοια μαζικότητα και ευτυχώς, πολύ λιγότερες απώλειες και τραυματισμούς, συνέβη πριν από μια τριετία σε πιο κεντρικό σημείο της πόλης. Ή ότι επεισόδια, ελεγχόμενης έντασης που δεν καταλήγουν σε τόσο σοβαρά και τραγικά αποτελέσματα, ειδικά μετά την καραντίνα, είναι πιο συχνά. Είπε επίσης ότι «με μαθηματική ακρίβεια είναι ένα φαινόμενο που θα συνεχιστεί» και ότι «τουλάχιστον, η πόλη των γραμμάτων και των τεχνών, να είναι πόλη και της παιδείας και να γίνει ό,τι είναι δυνατόν».

Τέλος, ο κ. Μπαρτζώκας είπε και αυτός ότι «είναι πρωτόγνωρο για την πόλη» το φαινόμενο και παρατήρησε σωστά ότι «αυτή η οπαδική βία κατεβαίνει όλο και σε μικρότερες ηλικίες ακόμα και στα σχολεία».

Μετά, έκανε την πιο… μπούμερ τοποθέτηση που θα μπορούσε να γίνει: «Πολλούς αιώνες πίσω τη στάση του νίκα που οι συγκρούσεις δύο ομάδων του ιπποδρόμου κόντεψαν να ανατρέψουν τον Ιουστινιανό». Ούτε καν στα χρώματα δεν έπεσε μέσα, καθώς ετούτη τη φορά, επιτέθηκαν Ρούσσοι (Κόκκινοι) κατά Βένετων (Γαλάζιων)…

Τέλος, πρότεινε «να κάνουμε μια διαπαραταξιακή σύσκεψη και με παρουσία των εκπροσώπων των συνδέσμων φιλάθλων να δούμε ιδέες που να έχουν να κάνουν με το πώς να συμβουλεύσουμε τη νεολαία να πάρει τον σωστό δρόμο».

Αυτή η σύσκεψη πάντως, αν επιτευχθεί και ξεκινήσει, θα έχει πραγματικό ενδιαφέρον.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back