ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΟΟΣΑ: Ο αυξημένος μισθός, τελικά είναι… μειωμένος

Εικόνα του άρθρου ΟΟΣΑ: Ο αυξημένος μισθός, τελικά είναι… μειωμένος
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 25/04/2023, 22:23
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο υψηλός πληθωρισμός στις χώρες του ΟΟΣΑ μείωσε σημαντικά τις όποιες αυξήσεις μισθών που καταβλήθηκαν στους εργαζόμενους την περασμένη χρονιά, σύμφωνα με την έκθεση Taxing Wages του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης.

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά την Ελλάδα ο Οργανισμός σημειώνει ότι ο μέσος μισθός το 2022 αυξήθηκε κατά 1,5%, αλλά ο μέσος πραγματικός μισθός μειώθηκε κατά 7,4% λόγω του πληθωρισμού 9,7%. Μάλιστα η μείωση στη χώρα μας ήταν η τέταρτη μεγαλύτερη μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ μετά την Εσθονία (10%), την Τουρκία (8,8%) και την Ολλανδία (8,3%).

Επιπλέον, το διαθέσιμο εισόδημά τους μειώθηκε και λόγω της υψηλότερης συνολικής φορολογικής επιβάρυνσης (tax wedge) καθώς δεν έγινε τιμαριθμική αναπροσαρμογή στις κλίμακες της φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων και στα εισοδηματικά όρια για τα επιδόματα για τα παιδιά, με αποτέλεσμα κάποιοι μισθωτοί να φορολογηθούν με υψηλότερο συντελεστή ή να χάσουν τα επιδόματα.

Σύμφωνα με την έκθεση η συνολική φορολογική επιβάρυνση –που ο ΟΟΣΑ την ορίζει ως το ποσό του φόρου εισοδήματος και των ασφαλιστικών εισφορών των μισθωτών και των εργοδοτών μείον τα επιδόματα, το οποίο στη συνέχεια υπολογίζεται ως ποσοστό στο συνολικό κόστος εργασίας για τους εργοδότες– μειώθηκε οριακά κατά 0,02 ποσοστιαίες μονάδες για τους άγαμους μισθωτούς χωρίς παιδιά με μέσο εισόδημα και διαμορφώθηκε στο 37,1%.

Η οριακή υποχώρηση της επιβάρυνσης προέκυψε κυρίως από τη μείωση των εισφορών εργαζομένων και εργοδοτών για την επικουρική ασφάλιση, η οποία μείωσε συνολικά την επιβάρυνση κατά 0,21 ποσοστιαίες μονάδες. Η μείωση αυτή υπερκάλυψε την αύξηση της επιβάρυνσης από τη φορολογία εισοδήματος κατά 0,18 ποσοστιαίες μονάδες, λόγω της αύξησης των ονομαστικών εισοδημάτων.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back