Συντακτης: Γιώργος Τσαντίκος
Δημοσιευση: 8-08-2018, 12:58
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Μια ιστορία «αστικού σουρεαλισμού» βαδίζει προς το τέλος της. Η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Ιωαννιτών ανέδειξε προσωρινό ανάδοχο για τη μελέτη της πράξης εφαρμογής στις περιοχές Δροσιά-Πεντέλη-Ζευγάρια-Τσιφλικόπουλο ή πιο απλά το «σχέδιο Δροσιάς-Πεντέλης».

Η υπόθεση κρατάει πλέον τρεις και πλέον δεκαετίες παλινδρομήσεων, ακυρώσεων, αποφάσεων που «έμεναν σε συρτάρια» κ.λπ. Η (ακριβή) μελέτη θα χρηματοδοτηθεί από πόρους του Δήμου. Τα επόμενα, σημαντικά βήματα είναι η έγκριση νομιμότητας της απόφασης από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου – Δυτ. Μακεδονίας και ο προσυμβατικός έλεγχος από το Ελεγκτικό Συνέδριο.

Ο Δήμος Ιωαννιτών εκτιμάει ότι «το αργότερο μέχρι το τέλος της χρονιάς θα έχει υπογραφεί η σύμβαση και θα ξεκινήσει η εκπόνηση της μελέτης».

Το 1986 εγκρίθηκε η πολεοδομική μελέτη, για τις γειτονιές που, παρότι βρίσκονται σε μικρή απόσταση από το κέντρο των Ιωαννίνων, συνεχίζει να μην έχει όλες εκείνες τις προδιαγραφές για τα απλά: Πεζοδρόμια, δίκτυα, αλλά και αποζημιώσεις από ρυμοτομίες κ.λπ.

Το 2010 και το 2011, το θέμα «αναστήθηκε», αλλά και πάλι, μετά από συζήτηση στο Συμβούλιο της Επικρατείας, πήγαν προς επανεξέταση κάποια άρθρα του. Ήδη, μέχρι τότε το σχέδιο «παλινδρομούσε», καθότι διάφορα μικροσυμφέροντα που εκφράζονταν και σε πολιτικό επίπεδο, ανέστειλαν την οριστική εφαρμογή. Πριν από δύο χρόνια τελικά, το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε να προχωρήσει με την πράξη εφαρμογής, η οποία έχει κόστος περίπου 1 εκατ. ευρώ.

Η δημοτική αρχή έχει εξασφαλίσει τους απαιτούμενους πόρους και, σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Οικονομικών Θωμά Γιωτίτσα, αυτό «είναι αποτέλεσμα της προσπάθειας εξορθολογισμού και εξυγίανσης των οικονομικών του Δήμου, που μας επέτρεψε να έχουμε ένα ταμείο, έναν ‘κουμπαρά’ για να χρηματοδοτούμε από δικούς μας πόρους έργα»,

 «Αποτέλεσε κεντρική μας πολιτική επιλογή η χρηματοδότηση από ίδιους πόρους της μελέτης για μια περιοχή που έχει υπομείνει δεκαετίες ολόκληρες για το αυτονόητο. Προχωράμε με βάση το σοβαρό σχεδιασμό μας και είμαι σίγουρος ότι με την ολοκλήρωση των απαραίτητων διαδικασιών και της μελέτης θα μπει ένα οριστικό τέλος στην ταλαιπωρία δεκαετιών χιλιάδων συμπολιτών μας στις περιοχές αυτές», δήλωσε ο δήμαρχος, Θωμάς Μπέγκας.
200 λέξεις απομένουν.
σχετικα αρθρα