ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Δροσιά-Πεντέλη-Ζευγάρια με σχέδιο σε 3 χρόνια

Εικόνα του άρθρου Δροσιά-Πεντέλη-Ζευγάρια με σχέδιο σε 3 χρόνια
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 21/07/2016, 17:33
ΓΙΑΝΝΕΝΑ


Εάν όντως όλα πάνε καλά, αυτή τη φορά η γειτονιά πίσω από τον Φρόντζο, η Δροσιά, η Πεντέλη, αλλά και τα Ζευγάρια, θα αποκτήσουν πράξη εφαρμογής.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι τρεις από τις πιο μεγάλες πλέον γειτονιές της πόλης, θα μπορούν να αποκτήσουν πεζοδρόμια, δίκτυο αποχέτευσης, ρυμοτομία και δρόμους κ.λπ. Γιατί μέχρι τώρα, πολλά από αυτά δεν τα είχαν. Εδώ και 30 χρόνια, το σχέδιο «σκόνταφτε» σε διάφορα προσκόμματα, κυρίως τη νομοθεσία και τη διαδοχή με την οποία έπρεπε να γίνουν τα σχέδια, μια διαδοχή που δεν ακολουθούνταν ποτέ. Επίσης, προβληματικό ήταν το κόστος του σχεδίου, το οποίο ουσιαστικά ήταν αποτρεπτικό (ούτε τώρα είναι φτηνό, καθώς θα κοστίσει περίπου 1 εκατ. ευρώ). Σε αυτά, προσθέστε τη μικροπολιτική εξυπηρέτηση των βουλευτών στα διάφορα, μικρά και μεσαία πολεοδομικά και οικοδομικά συμφέροντα των Ιωαννίνων και ιδού: το αυτονόητο, το σχέδιο πόλης για γειτονιές που είναι μέσα στην πόλη ουσιαστικά, καθυστέρησε 30 χρόνια.

Το κόστος της πράξης εφαρμογής δεν θα είναι μικρό, ούτε ο χρόνος θα είναι σύντομος: Ηηανάθεση της μελέτης θα προχωρήσει με ανοιχτό διαγωνισμό που θα προκηρύξει ο δήμος Ιωαννιτών, η προεκτιμώμενη αμοιβή της μελέτης ανέρχεται σε 983.346,47 ευρώ συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ (24%). Η χρηματοδότηση της μελέτης θα είναι από ίδιους πόρους του δήμου και η συνολική προθεσμία για την ολοκλήρωση του συμβατικού αντικειμένου, θα είναι 31 μήνες από την υπογραφή του συμφωνητικού. Το κόστος αναμένεται να είναι μικρότερο, με την έκπτωση που θα προσφερθεί. Φυσικά, θα πρέπει να συνυπολογιστούν και οι καθυστερήσεις από τυχόν ενστάσεις κ.λπ.

Στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο, την παρουσίαση του θέματος έκανε ο αντιδήμαρχος Γιώργος Βίνης, ο οποίος ανέτρεξε στο ιστορικό και στις δυσκολίες. Είπε ότι τα πρώτα 100.000 για την εκπόνηση της μελέτης, θα διατεθούν άμεσα, ενώ κάλεσε τους πολίτες να συνεργαστούν. Τώρα, με την πράξη εφαρμογής, ενδέχεται να μην προχωρήσουν και κάποιες ανταλλαγές οικοπέδων που είχαν ξεκινήσει.

Εκ μέρους των κατοίκων παρενέβη ο πρόεδρος του συλλόγου Δροσιάς-Πεντέλης Σωκράτης Μπαλάφας, ο οποίος μεταξύ άλλων ζήτησε από τη δημοτική αρχή «να είναι αποφασισμένη και αποφασιστική για την ολοκλήρωση του θέματος και ο εφιάλτης των 30 χρόνων να σταματήσει εδώ».

Ο δήμαχος Θωμάς Μπέγκας αναφέρθηκε και αυτός στη δυνατότητα που έχει πλέον ο δήμος να χρηματοδοτεί τέτοια έργα και τόνισε πως, παρότι δεν έχει τη συγκεκριμένη ειδίκευση ως μηχανικός που είναι, του φαίνεται παράξενη η πολύπλοκη πολεοδομική νομοθεσία που ισχύει. Την έγκριση για την εκπόνηση της μελέτης χαιρέτισε και η Ελένη Βασιλείου, δημοτική σύμβουλος της πλειοψηφίας και πρώην πρόεδρος του συλλόγου Δροσιάς-Πεντέλης.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back