ΓΙΑΝΝΕΝΑ

To όλον του στρατοπέδου Βελισσαρίου…

Εικόνα του άρθρου To όλον του στρατοπέδου Βελισσαρίου…
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 12/04/2023, 21:44
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

«Το στρατόπεδο Βελισσαρίου θα πάει στον Δήμο Ιωαννιτών. Είναι ειλημμένη απόφαση της κυβέρνησης. Μπορούμε να προχωρήσουμε στον σχεδιασμό του στο πλαίσιο των αστικών αναπλάσεων. Δεν είναι η μόνη τέτοια μεταφορά -θα έλεγα παραχώρηση- χρήσης στρατοπέδων. Είναι όμως εμβληματική και πολύ σημαντική για τα Γιάννενα» είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης πριν από λίγες ημέρες κατά την επίσκεψή του στην πόλη.

Το «δώρο» αυτό ήρθε σε μια προεκλογική περίοδο που όμως προκάλεσε την ικανοποίηση της δημοτικής αρχής Ιωαννίνων η οποία «κυνηγούσε» την όλη υπόθεση τον τελευταίο ενάμιση χρόνο αφού αρχικά θεωρούσε ότι τα περί παραχώρησης του στρατοπέδου δεν θα μπορούσαν να προχωρήσουν. Ήταν τον Ιανουάριο του 2021 όταν ο εκλιπών δήμαρχος Μωυσής Ελισάφ δήλωνε:  «Δυστυχώς έχουμε την οριστική απάντηση της κυβέρνησης ότι το στρατόπεδο, ως ένα από τα ενεργά στρατόπεδα της χώρας δεν μπορεί να παραχωρηθεί».

Τον Δεκέμβριο του 2021, η δημοτική αρχή άλλαξε γνώμη και ανακοίνωσε ότι διεκδικεί από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας την παραχώρηση ενός τμήματος του στρατοπέδου Βελισσαρίου στον Δήμο.

«Το στρατόπεδο είναι αποτέλεσμα μιας διεκδίκησης χωρίς τυμπανοκρουσίες σαν αυτή του παλιού πανεπιστημίου» είπε ο δήμαρχος Δημήτρης Παπαγεωργίου στη σημερινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Το ενδιαφέρον στοιχείο της τοποθέτησης του κ. Παπαγεωργίου, ήταν όμως ότι η παραχώρηση δεν θα αφορά ένα τμήμα του στρατοπέδου αλλά ολόκληρο το στρατόπεδο. Μίλησε για μια «επιτυχία της δημοτικής αρχής» και πρόσθεσε ότι τη σχετική πρόταση την κατέθεσαν μαζί με την Περιφέρεια Ηπείρου.

Σε αυτό το σημείο ανέφερε κάποια χαρακτηριστικά της πρότασης: Ότι η έκταση θα διατεθεί για κοινωφελείς σκοπούς και ότι σε αυτήν την έκταση θα γίνει πολεοδόμηση. «Αν χρειαστεί, θα δώσουμε στο ΤΕΘΑ (Ταμείο Εθνικής Άμυνας) κάποια έκταση προς ανταλλαγή» είπε χαρακτηριστικά. Είπε επίσης ότι τα έργα υποδομής θα γίνουν με την Περιφέρεια Ηπείρου.

Περισσότερες λεπτομέρειες δεν έδωσε, λέγοντας ότι όλα θα έρθουν προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Η τοποθέτηση του κ. Παπαγεωργίου προκάλεσε εκ των πραγμάτων κάποια σχόλια από τους επικεφαλής των παρατάξεων της αντιπολίτευσης, όσον αφορά την επόμενη μέρα. Ο Θωμάς Μπέγκας (Ενότητα Πολιτών) ζήτησε από τη δημοτική αρχή εκτενή ενημέρωση για τη διαδρομή της όλης υπόθεσης που κατέληξε στη σχετική ανακοίνωση του πρωθυπουργού, η Τατιάνα Καλογιάννη (Ιωάννινα_2023) ζήτησε κι αυτή ενημέρωση στο Δημοτικό Συμβούλιο, θέτοντας και την παράμετρο της ανάπλασης του γειτονικού πάρκου Πυρσινέλλα, όπως έκανε και ο Λάζαρος Νάτσης (Πολίτες για την Ανατροπή). Ο Χρήστος Πατσούρας (Αριστερή Παρέμβαση) κατέθεσε τον προβληματισμό του για το ενδεχόμενο προσέλκυσης επιχειρηματικών συμφερόντων και ο Νίκος Γκόντας (Ανεξάρτητη Δημοτική Πρωτοπορία) θυμήθηκε ξανά τις παλιές εποχές.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back