ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Motivate: Ολοκλήρωση πιλοτικής δράσης ελεγχόμενης στάθμευσης

Εικόνα του άρθρου Motivate: Ολοκλήρωση πιλοτικής δράσης ελεγχόμενης στάθμευσης
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 29/10/2019, 18:39
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στο πλαίσιο υλοποίησης της πιλοτικής δράσης του έργου MOTIVATE πραγματοποιήθηκε η εγκατάσταση αισθητήρων ελέγχου στάθμευσης σε 100 θέσεις, οι οποίες είχαν επιλεγεί κατά τη αρχική φάση σχεδιασμού της δράσης, και αναπτύχθηκε μία δίγλωσση Εφαρμογή για τις έξυπνες φορητές συσκευές (smartphones) των τελικών χρηστών, συμβατή με iOS & Android λειτουργικά συστήματα.  

Η ανάπτυξη περιλάμβανε την προμήθεια της υλικοτεχνικής υποδομής για την λειτουργία της δράσης, την δημιουργία του απαραίτητου συστήματος διαχείρισης της πληροφορίας (back-end) καθώς και το απαραίτητο περιβάλλον αλληλεπίδρασης τελικών χρηστών (mobile app). Η εφαρμογή διαχείρισης αποτελεί χρήσιμο επιχειρησιακό εργαλείο για τον Δήμο Ιωαννιτών και τη Δημοτική Αστυνομία, καθώς παρέχεται η δυνατότητα καταγραφής της θέσης και του χρόνου στάθμευσης καθώς και εξαγωγής αξιόπιστων στατιστικών στοιχείων για τη συμπεριφορά των οδηγών.

Η εφαρμογή για τους τελικούς χρήστες παρέχει πληροφορίες σε «πραγματικό» χρόνο για τρέχουσες κυκλοφοριακές συνθήκες και κυκλοφοριακά συμβάντα στο Δήμο Ιωαννίνων, προβάλει δεδομένα σχετικά με τη διαθεσιμότητα θέσεων στάθμευσης, δίνει τη δυνατότητα συμπλήρωσης ερωτηματολογίων καθώς και πληροφορίες για σημαντικά σημεία ενδιαφέροντος του Δήμου Ιωαννίνων μέσω του κινητού τηλεφώνου. Επιπρόσθετα παρέχεται ενημέρωση για τα νέα και ανακοινώσεις του Δήμου και επερχόμενες εκδηλώσεις στη πόλη. Τέλος, δίνει τη δυνατότητα ενημέρωσης για διαθεσιμότητα θέσεων στάθμευσης στην περιοχή ενδιαφέροντος του χρήστη με χρήση του GPS της συσκευής του.

Η εφαρμογή είναι δωρεάν διαθέσιμη στα app stores με την ονομασία Ioannina Smart Mobility και άμεσα προσβάσιμη μέσω των παρακάτω QR Codes. 

iOS

Android

                 

Λίγα λόγια για το έργο: 

Ο Δήμος Ιωαννιτών, συμμετέχει στο έργο με τίτλο "MOTIVATE-Promoting citizens' active involvement in the development of Sustainable Travel Plans in Med Cities with Seasonal Demand" στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού προγράμματος Interreg MED 2014-2020 με εταίρους από την Ελλάδα, την Κύπρο, την Πορτογαλία και την Ιταλία.

Το MOTIVATE προωθεί ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης Σχεδίων Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ) που βασίζεται στον συμμετοχικό σχεδιασμό αξιοποιώντας τα διαδικτυακά μέσα κοινωνικής δικτύωσης (social media) και εφαρμογές πληροφορικής για τη συγκέντρωση δεδομένων. 

Απώτερος στόχος είναι τα δεδομένα αυτά να συμβάλλουν στον σχεδιασμό πολιτικών με επίκεντρο τον πολίτη και την ικανοποίηση των αναγκών του. Κεντρική φιλοσοφία του έργου είναι οι πόλεις όπου οι πολίτες έχουν φωνή, συμμετέχουν από κοινού με τους αρμόδιους φορείς και υιοθετούν ειδικά μέτρα βιώσιμης κινητικότητας προκειμένου να συμβάλουν στην ανάπτυξη και ελκυστικότητα των πόλεων.  


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back