ΓΙΑΝΝΕΝΑ

"Όλοι μαζί για τα μοναστήρια"

Εικόνα του άρθρου "Όλοι μαζί για τα μοναστήρια"
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 06/06/2016, 20:12
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

​Τα εύσημα των υπηρεσιών του υπουργείου Πολιτισμού και του Τμήματος Δίωξης Αρχαιοκαπηλίας της Ελληνικής Αστυνομίας πήρε για μια ακόμη φορά ο περιφερειάρχης Αλέκος Καχριμάνης για την προσπάθεια που είχε κάνει και συνεχίζει να κάνει η Περιφέρεια Ηπείρου για τον εντοπισμό των κλεμμένων θρησκευτικών εικόνων από τα μοναστήρια και τους ναούς της περιοχής. Από την πρώτη στιγμή, η Περιφέρεια είχε δημοσιοποιήσει στο διαδίκτυο τις κλεμμένες εικόνες, με κάποιες από αυτές να έχουν επιστρέψει στα πάτρια εδάφη. Τα εύσημα δόθηκαν το Σάββατο στους Δελφούς κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της άτυπης ομάδας της Unesco για την αντιμετώπιση της παράνομης διακίνησης πολιτιστικών αγαθών. Μια συνεδρίαση που έγινε από το υπουργείο Πολιτισμού και στην οποία ο κ. Καχριμάνης κλήθηκε να απευθύνει τον εναρκτήριο χαιρετισμό από τη γενική γραμματέα του υπουργείου Μαρία Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Περιφέρειας, η πρωτοβουλία αξιοποίησης των δυνατοτήτων του διαδικτύου εκτιμήθηκε από τα μέλη της άτυπης ομάδας εργασίας ως το καλύτερο παράδειγμα για τον τρόπο που η τοπική κοινωνία μπορεί να συμβάλει στην προστασία του πολιτιστικού της πλούτου.
"Η πρωτοβουλία που είχαμε πάρει το 2010, απέδειξε ότι αν υπάρξει σωστή οργάνωση, ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας, νομική θωράκιση και μεράκι, μπορoύν να περιοριστούν ακόμη και να μηδενιστούν τα κρούσματα ιεροσυλίας και αρχαιοκαπηλίας. Αν δράσουμε όλοι μαζί, θα έχουμε αποτελέσματα. Αν όχι, σε λίγα χρόνια θα μείνουν μόνο οι τοίχοι στα μοναστήρια και στις εκκλησίες σε όλη την Ελλάδα", τόνισε ο περιφερειάρχης στη συνεδρίαση.
Ο κ. Καχριμάνης ανέφερε επίσης ότι η καταγραφή των κειμηλίων είναι το κύριο "μέσο" για τον μετριασμό ως έναν βαθμό της αρχαιοκαπηλίας. "Αν όμως δεν εφαρμοστούν σε παγκόσμιο επίπεδο μέτρα για την αποτροπή των παράνομων εξαγωγών και μεταβιβάσεων της κυριότητας των πολιτιστικών αγαθών, τότε δεν θα καταφέρουμε να θέσουμε τέλος στη δράση των αρχαιοκαπήλων ούτε να επαναφέρουμε τα κειμήλια στον χώρο τους" κατέληξε.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back