Η Ρουμανία παραμένει η τελευταία χώρα που δεν έχει δώσει ακόμη την υποστήριξή της στον πρωθυπουργό της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε να γίνει ο επόμενος γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, αφού η Ουγγαρία και η Σλοβακία απέσυραν τις αντιρρήσεις τους.
Η υπερατλαντική στρατιωτική συμμαχία επιδιώκει την απαιτούμενη συναίνεση μεταξύ των 32 μελών της για κάποιον που θα διαδεχθεί τον Νορβηγό Γενς Στόλτενμπεργκ στη θέση του γενικού γραμματέα όταν αυτός αποχωρήσει τον Οκτώβριο. Μόνο η Ρουμανία, της οποίας ο πρόεδρος Κλάους Γιοχάνις διεκδικεί επίσης τη θέση, εξακολουθεί να αντιτίθεται στην υποψηφιότητα του Ρούτε.
Η υποστήριξη της Ουγγαρίας έρχεται μετά τη συνάντηση που είχε ο πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν με τον σημερινό Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ την περασμένη εβδομάδα, όπου οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι η Ουγγαρία δεν θα εμποδίσει τις αποφάσεις του ΝΑΤΟ σχετικά με την παροχή στήριξης στην Ουκρανία, αλλά συμφώνησε ότι δεν θα συμμετάσχει.
«Ο πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε επιβεβαίωσε ότι υποστηρίζει πλήρως αυτή τη συμφωνία και θα συνεχίσει να το κάνει, εάν γίνει ο επόμενος γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ», έγραψε ο Όρμπαν στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X.
«Υπό το πρίσμα της δέσμευσής του, η Ουγγαρία είναι έτοιμη να υποστηρίξει την υποψηφιότητα του πρωθυπουργού Ρούτε για τη θέση του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ».
Επίσης, ο νέος πρόεδρος της Σλοβακίας Πέτερ Πελεγκρίνι δήλωσε ότι η χώρα του είναι έτοιμη να υποστηρίξει τον Ρούτε για την κορυφαία θέση στο ΝΑΤΟ.
Οι Σλοβάκοι είναι από τα πιο φιλορωσικά μέλη της ΕΕ και του ΝΑΤΟ και ο αριστερός λαϊκιστής πρωθυπουργός Ρόμπερτ Φίτσο σταμάτησε τις αποστολές όπλων στην Ουκρανία μετά τον διορισμό του ως πρωθυπουργού τον Οκτώβριο.
Όπως και ο Όρμπαν, ο Φίτσο έχει επίσης αντιταχθεί δημοσίως στην ενδεχόμενη ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ.
Ο Πελεγκρίνι, ο οποίος θεωρείται σύμμαχος του Φίτσο, ορκίστηκε για να αντικαταστήσει τη σταθερή υποστηρίκτρια της Ουκρανίας Ζουζάνα Καπούτοβα ως πρόεδρος στις 15 Ιουνίου.
Mε πληροφορίες από Reuters, RFE/RL. Φωτογραφία: Από αριστερά ο Μαρκ Ρούτε με τον Γενς Στόλτενμπεργκ σε παλαιότερη συνάντηση του ΝΑΤΟ