ΚΟΣΜΟΣ

Μαρκ Ρούτε, ο επόμενος γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ

Εικόνα του άρθρου Μαρκ Ρούτε, ο επόμενος γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 26/06/2024, 11:59
ΚΟΣΜΟΣ

Οι χώρες-μέλη ΝΑΤΟ επέλεξαν τον Ολλανδό πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε, έναν σφοδρό επικριτή του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν και πιστό σύμμαχο της Ουκρανίας ως το επόμενο αφεντικό του ΝΑΤΟ.

Ο διορισμός του Ρούτε κατέστη τυπική διαδικασία, αφού ο μοναδικός του αντίπαλος για τη θέση, ο Ρουμάνος πρόεδρος Κλάους Γιοχάνις, ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι εγκατέλειψε την κούρσα, αφού δεν κατάφερε να κερδίσει έδαφος.

«Το Βορειοατλαντικό Συμβούλιο αποφάσισε να διορίσει τον Ολλανδό πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε ως τον επόμενο Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, ο οποίος θα διαδεχθεί τον Γενς Στόλτενμπεργκ», αναφέρει το ΝΑΤΟ σε ανακοίνωσή του.

«Ο κ. Ρούτε θα αναλάβει τα καθήκοντά του ως Γενικός Γραμματέας από την 1η Οκτωβρίου 2024, όταν λήγει η θητεία του κ. Στόλτενμπεργκ μετά από δέκα χρόνια στο τιμόνι της Συμμαχίας», προστίθεται.

Αφού δήλωσε το ενδιαφέρον του για τη θέση πέρυσι, ο Ρούτε κέρδισε από νωρίς την υποστήριξη βασικών μελών της συμμαχίας, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, της Βρετανίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας.

Άλλες χώρες ήταν πιο επιφυλακτικές, ιδίως οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, οι οποίες υποστήριξαν ότι η θέση θα έπρεπε να ανατεθεί για πρώτη φορά σε κάποιον από την περιοχή τους.

Ο Ρούτε θα αντιμετωπίσει την πρόκληση να διατηρήσει την υποστήριξη των συμμάχων στον αγώνα της Ουκρανίας κατά της ρωσικής εισβολής, ενώ παράλληλα θα πρέπει να προφυλαχθεί από το να μην παρασυρθεί το ΝΑΤΟ άμεσα σε έναν πόλεμο με τη Μόσχα.

Θα πρέπει επίσης να αντιμετωπίσει την πιθανότητα ο σκεπτικιστής του ΝΑΤΟ Ντόναλντ Τραμπ να επιστρέψει στον Λευκό Οίκο μετά τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου.

Η πιθανή επιστροφή του Τραμπ έχει εκνευρίσει τους ηγέτες του ΝΑΤΟ, καθώς ο Ρεπουμπλικανός πρώην πρόεδρος αμφισβήτησε την προθυμία των ΗΠΑ να υποστηρίξουν άλλα μέλη της συμμαχίας σε περίπτωση που δεχθούν επίθεση.

Με πληροφορίες από Reuters. Φωτογραφία: ΝΑΤΟ


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back