ΚΟΣΜΟΣ

Ολλανδία: Η νέα κυβέρνηση ετοιμάζεται για σύγκρουση με τις Βρυξέλλες

Εικόνα του άρθρου Ολλανδία: Η νέα κυβέρνηση ετοιμάζεται για σύγκρουση με τις Βρυξέλλες
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 16/05/2024, 21:42
ΚΟΣΜΟΣ

Η επερχόμενη ολλανδική κυβέρνηση με επικεφαλής το εθνικιστικό κόμμα PVV του Γκερτ Βίλντερς θα επιδιώξει να περιορίσει τη μετανάστευση ζητώντας να εξαιρεθεί από τους μεταναστευτικούς κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προετοιμάζοντας μια σύγκρουση με τις Βρυξέλλες πριν καν αναλάβει τα καθήκοντά της.

Ο Βίλντερς κέρδισε τις εκλογές πριν από σχεδόν έξι μήνες και κατέληξε σε συμφωνία την Τετάρτη για τον σχηματισμό συνασπισμού με τρεις δεξιούς εταίρους. Δεν έχει ακόμη προτείνει την επιλογή του για πρωθυπουργό, αλλά έχει αποκλείσει τον εαυτό του.

Στο κυβερνητικό σχέδιο που δημοσιεύθηκε νωρίς την Πέμπτη, ο τετρακομματικός συνασπισμός αναφέρει ότι θα επιδιώξει το «αυστηρότερο καθεστώς ασύλου» με ισχυρότερους συνοριακούς ελέγχους και αυστηρότερους κανόνες για τους αιτούντες άσυλο που φθάνουν στις Κάτω Χώρες.

«Μια ρήτρα εξαίρεσης από τις ευρωπαϊκές πολιτικές ασύλου και μετανάστευσης θα υποβληθεί το συντομότερο δυνατό στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή», αναφέρει ο συνασπισμός στο σύμφωνό του.

Η συμφωνία «ελπίδα, θάρρος και υπερηφάνεια» εισάγει αυστηρά μέτρα για τους αιτούντες άσυλο, καταργεί την οικογενειακή επανένωση για τους πρόσφυγες και επιδιώκει να μειώσει τον αριθμό των ξένων φοιτητών που σπουδάζουν στη χώρα.

Οι εργαζόμενοι από χώρες εκτός της ΕΕ που δεν διαθέτουν ειδικές γνώσεις ή εμπειρία θα χρειάζονται άδεια εργασίας και τα γραφεία προσλήψεων θα βρεθούν να αντιμέτωπα με αυστηρότερες ρυθμίσεις. Ο συνασπισμός λέει ότι θα προσπαθήσει επίσης να περιορίσει την ελεύθερη κυκλοφορία των ατόμων από χώρες που θα ενταχθούν στην ΕΕ στο μέλλον.

«Ο ήλιος θα λάμψει ξανά στην Ολλανδία», είπε ο Βίλντερς. «Πρόκειται για την ισχυρότερη πολιτική ασύλου που υπήρξε ποτέ».

Η Ολλανδία θα συμπορευτεί με την Ουγγαρία και την προηγούμενη εθνικιστική κυβέρνηση της Πολωνίας, αμφισβητώντας τη μεταναστευτική πολιτική της ΕΕ. Οι Βρυξέλλες αναμένεται να αντισταθούν, καθώς οι χώρες της ΕΕ έχουν ήδη συμφωνήσει για το μεταναστευτικό τους σύμφωνο και η εξαίρεση συζητείται συνήθως στη φάση των διαπραγματεύσεων.

«Έχουμε ένα νέο σύμφωνο για τη μετανάστευση και το άσυλο, το οποίο έχει ψηφιστεί και επιβεβαιωθεί και επομένως πρέπει να εφαρμοστεί», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής της ΕΕ Έρικ Μάμερ σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες.

Η συμφωνία ενώνει το PVV του Βίλντερς με το κεντροδεξιό VVD του απερχόμενου πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε, το νέο κόμμα NSC και το κόμμα διαμαρτυρίας των αγροτών BBB σε έναν συνασπισμό που θα έχει ισχυρή πλειοψηφία 88 εδρών στην Κάτω Βουλή των 150 εδρών.

Με την επίτευξη της ευρείας συμφωνίας, ένας ανεξάρτητος μεσολαβητής θα αναλάβει τώρα τον σχηματισμό του υπουργικού συμβουλίου, μια διαδικασία που αναμένεται να διαρκέσει τουλάχιστον έναν ακόμη μήνα.

Με πληροφορίες από ΑΡ, Reuters


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back Ντοτη3