ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ολίγον τι... από Φρουτοπία

Εικόνα του άρθρου Ολίγον τι... από Φρουτοπία
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 21/09/2016, 21:01
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Μια δημόσια «μάχη» δίνουν ο Πολιτιστικός Σύλλογος Καρδαμιτσίων και η δημοτική αρχή Ιωαννίνων για τη λαϊκή αγορά στη συνοικία.

Όλα ξεκίνησαν με ανακοίνωση του συλλόγου στον τοπικό Τύπο. Στην ανακοίνωση αυτή καταγγέλλεται ότι η λαϊκή αγορά στα Καρδαμίτσια που γίνεται κάθε Σάββατο δεν λειτουργεί όπως πρέπει λόγω του μικρού αριθμού των παραγωγών και της παράλληλης λειτουργίας της λαϊκής αγοράς Αγίας Μαρίνας εκείνη την ημέρα, όπως αναφέρεται, και ότι η ολοκλήρωση του οδικού έργου στην Κοσμά Αιτωλού καθυστερεί.

Ο τρόπος δημοσιοποίησης των προβλημάτων εκ μέρους του συλλόγου προκάλεσε την άμεση αντίδραση του δημαρχείου, το οποίο αποφάσισε να απαντήσει με τον ίδιο τρόπο: δημόσια. Στην ανακοίνωση επισημαίνεται δε ότι ο δήμαρχος δεν αρνήθηκε ποτέ συνάντηση σε κανέναν σύλλογο ή πολίτη -κάτι που δεν έπραξε ποτέ ο συγκεκριμένος σύλλογος. «Το ότι επέλεξε ο σύλογος να διερωτάται με 'ανοιχτή επιστολή' αν η δημοτική αρχή δείχνει έλλειψη ευαισθησίας, αδιαφορία, ερασιτεχνισμό ή συμφέροντα (!), επιτρέπει 'δεύτερες σκέψεις' ως προς τις πραγματικές προθέσεις ορισμένων μελών του διοικητικού συμβουλίου του συλλόγου» αναφέρει η δημοτική αρχή.

Για το θέμα της λαϊκής αγοράς, το δημαρχείο απαντά ότι ο Δήμος έκανε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να λειτουργήσει η λαϊκή αγορά στα Καρδαμίτσια. «Από κει και πέρα όμως η βιωσιμότητα της αγοράς είναι και προϊόν του ενδιαφέροντος των πελατών και των πωλητών. Καμία δημοτική αρχή δεν μπορεί να υποχρεώσει άμεσα έναν δικαιούχο πωλητή που έλαβε άδεια, να 'στήσει' τελικά πάγκο στη λαϊκή αν αυτός δεν το κάνει. Δίδονται οι άδειες στους πωλητές της λαϊκής με βάση προκήρυξη και δεν υπάρχουν από το νόμο επιλαχόντες. Άλλωστε στη λαϊκή των Καρδαμιτσίων δεν υπήρξαν επιπλέον αιτήσεις από τις καθοριζόμενες θέσεις πωλητών».

Στη συνέχεια αναφέρει ότι, σύμφωνα με τη νομοθεσία, η επαναπροκήρυξη θέσεων μπορεί να γίνει μόνο όταν περάσει ένα τρίμηνο και διαπιστωθούν συνεχείς απουσίες παραγωγών. Το τρίμηνο αυτό για τη λαϊκή αγορά Καρδαμιτσίων συμπληρώθηκε στα μέσα Αυγούστου. «Ο δήμος έχει ξεκινήσει τη σχετική διαδικασία, μια διαδικασία που, όπως αντιλαμβάνεται κανείς, χρειάζεται κάποιο χρόνο για να ολοκληρωθεί και να γίνει νέα προκήρυξη θέσεων» υπογραμμίζει.

Σε ό,τι αφορά την επιλογή της ημέρας λειτουργίας της λαϊκής (Σάββατο), αυτό έγινε σε συνεννόηση με τους κατοίκους και σε συνάρτηση με το γεγονός ότι ήταν η μία από τις δύο προσφερόμενες «ελεύθερες» ημέρες. Το δημαρχείο αναφέρει δε ότι δεν είναι δυνατόν να αλλάξει η ημέρα γιατί η μόνη άλλη «ελεύθερη» μέρα είναι η Τετάρτη οπότε και θα γίνει η λαϊκή αγορά της Βρυσούλας. «Αποφασίστηκε να μη γίνονται την ίδια μέρα δύο λαϊκές αγορές σε συνοικίες της πόλης, γιατί αυτό θα ήταν σε βάρος και των δύο αγορών, καθώς συμμετέχουν σχεδόν οι ίδιοι παραγωγοί» τονίζει.

Για την οδό Κοσμά Αιτωλού, το δημαρχείο παραδέχεται την καθυστέρηση που υπάρχει. Η καθυστέρηση αυτή οφείλεται σε ασφαλιστικά μέτρα που κατέθεσε ιδιοκτήτης οικοπέδου κατά τη διαδικασία επίλυσης σοβαρών πολεοδομικών εκκρεμοτήτων από τις υπηρεσίες του Δήμου. «Τα έργα και σε αυτό το δρόμο θα προχωρήσουν, όπως προχώρησαν οι ασφαλτοστρώσεις σε δρόμους των Καρδαμιτσίων που παρέμεναν δεκαετίες χωματόδρομοι» καταλήγει το δημαρχείο.


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back