ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Οκτώ οργανώσεις: «Ανομίας συνέχεια» στο Μεγάλο Πάπιγκο

Εικόνα του άρθρου Οκτώ οργανώσεις: «Ανομίας συνέχεια» στο Μεγάλο Πάπιγκο
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 14/02/2024, 13:32
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Οκτώ περιβαλλοντικές οργανώσεις έρχονται να καταγγείλουν την ανάπτυξη μη επιτρεπόμενων δραστηριοτήτων κι άλλων ιδιοκτητών γης στο Μεγάλο Πάπιγκο, στο Ζαγόρι.

«Προφανώς, η αδυναμία των αρμόδιων αρχών να επιβάλουν τη νομιμότητα, έχει περάσει το μήνυμα ότι η ανομία μπορεί να συνεχιστεί και να επεκταθεί ατιμώρητα!» σημειώνουν οι περιβαλλοντικές οργανώσεις, παραπέμποντας εύλογα στην υπόθεση της οικοδομικής δραστηριότητας εφοπλιστικής οικογένειας.

Αυτή τη φορά, οι οργανώσεις –ΑΝΙΜΑ, Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, Επιμελητήριο Περιβάλλοντος και Βιωσιμότητας, Καλλιστώ, Μεσογειακό Ινστιτούτο για τη Φύση και τον Άνθρωπο (MedINA), Σύλλογος Πολιτών υπέρ των Ρεμάτων «ΡΟΗ» και Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Ιωαννίνων- καταγγέλλουν την κατασκευή κτιρίου από τσιμεντόλιθους, δίπλα σε υφιστάμενες κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις. «Η κατασκευή είναι επίσης μη συμβατή και με το Προεδρικό Διάταγμα Ζαγορίου, από μορφολογική και αισθητική άποψη» τονίζουν.

Οι οργανώσεις απέστειλαν στις 9 Φεβρουαρίου κοινή επιστολή προς κάθε αρμόδια αρχή και υπηρεσία όπου παρατίθενται φωτογραφίες και τεκμήρια για «την απαράδεκτη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί σε μια περιοχή που θα έπρεπε να προστατεύεται αυστηρά και η οποία, μάλιστα, προ ολίγων μόνο μηνών, απέκτησε τον χαρακτηρισμό του παγκόσμιου μνημείου, μέσα από την εγγραφή του Ζαγορίου στον σχετικό Κατάλογο της UNESCO»

Καλούν τέλος όλους τους ιθύνοντες, και ιδίως την κυβέρνηση και τη δικαιοσύνη, για την άμεση επιβολή της προστατευτικής νομοθεσίας και την υποδειγματική αποκατάσταση του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back