Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Οι τιμές των τεστ Covid και ο Δήμος Ιωαννιτών

Εικόνα του άρθρου Οι τιμές των τεστ Covid και ο Δήμος Ιωαννιτών
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 19/11/2020, 20:03
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Πριν από λίγες μέρες, η δημοτική παράταξη «Λαϊκή Συσπείρωση» έθεσε ερωτήματα σχετικά με το κόστος, την ποιότητα και τις προδιαγραφές των test covid που προμηθεύτηκε με δύο διαφορετικές αποφάσεις του ο Δήμος Ιωαννιτών.

Αφορμή για την παρέμβαση με κατάθεση ερωτήματος από την επικεφαλής της παράταξης Όλυ Τσουμάνη στον πρόεδρο της Οικονομικής Επιτροπής, αντιδήμαρχο Γιώργο Αρλέτο, στάθηκε  η μεγάλη διαφορά τιμής για το τεστ Covid-19 στις δύο περιπτώσεις προμηθειών (διαβάστε εδώ).

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» απέστειλε σήμερα στον τοπικό Τύπο την απάντηση του κ. Αρλέτου. Σύμφωνα με αυτήν λοιπόν, στις 30 Οκτωβρίου, ο Δήμος προχώρησε σε δημόσια πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την κατάθεση προσφορών που αφορούσε τη λήψη 350 δειγμάτων έναντι 95 ευρώ το καθένα, συνολικού προϋπολογισμού 33.500 ευρώ, δηλαδή. Στην απάντηση επισημαίνεται ότι ο Δήμος είχε την επιλογή, βάσει του νομικού πλαισίου, για απευθείας ανάθεση χωρίς δημοσίευση, αλλά δεν ακολούθησε αυτόν τον δρόμο.

Όπως αναφέρεται, το κόστος και οι τεχνικές προδιαγραφές προσδιορίστηκαν από το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας του Δήμου με τη συνδρομή του γιατρού εργασίας και «δεν αμφισβητήθηκαν κατά τη διαδικασία».

Την ίδια μέρα, 30 Οκτωβρίου, μετά τη δημοσίευση της πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τη λήψη 350 δειγμάτων, ο Δήμος ενημερώθηκε για τα κρούσματα σε υπαλλήλους της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και Πολεοδομίας στον Κατσικά. Στην απάντηση προς τη «Λαϊκή Συσπείρωση», ο Δήμος αναφέρει ότι, χρησιμοποιώντας την ίδια μελέτη του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας, ανέθεσε απευθείας σε πιστοποιημένο εργαστήριο του ΕΟΔΥ με έδρα τον Κατσικά τη λήψη 25 δειγμάτων «προκειμένου να ελεγχθούν άμεσα οι εργαζόμενοι χωρίς να απαιτηθεί να μετακινηθούν, ώστε να περιοριστεί ο κίνδυνος διασποράς». Η δημοτική αρχή επισημαίνει ότι αν δεν είχε ενεργήσει με αυτόν τον τρόπο, ο εργαστηριακός έλεγχος των 25 δειγμάτων «στην καλύτερη περίπτωση θα γινόταν με χρήματα των ίδιων των υπαλλήλων, ενώ υπήρχε και το ενδεχόμενο να μη γίνουν καθόλου, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη Δημόσια Υγεία». Τα τεστ έγιναν τελικά τη Δευτέρα 2 Νοεμβρίου, στο ιδιωτικό εργαστήριο.

Η συγκεκριμένη απευθείας ανάθεση για τα 25 δείγματα ήταν συνολικού κόστους 2.375 ευρώ, 95 ευρώ δηλαδή το κάθε δείγμα, όσο ήταν δηλαδή η τιμή που είχε οριστεί στη μελέτη του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας. Βέβαια, για την τιμή των 95 ευρώ που αφορά τη λήψη 350 δειγμάτων, ο κ. Αρλέτος ως πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής επισημαίνει ότι αυτή υπαγορεύτηκε από τους κανόνες της αγοράς «κατάτι μάλιστα επαυξημένη, όπως συνηθίζεται σε τέτοιες διαδικασίες, προκειμένου να υπάρξει το μεγαλύτερο δυνατό ενδιαφέρον»… Στην άλλη περίπτωση, ωστόσο, επρόκειτο για απευθείας ανάθεση.

Όσον αφορά την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος, η υπηρεσία ανατέθηκε σε ιδιωτικό εργαστήριο που έδωσε συνολική προσφορά 13.293 ευρώ (έκπτωση σε ποσοστό 60%), τη χαμηλότερη από όλα τα εργαστήρια τα οποία συμμετείχαν μέσω προσφορών – η προσφορά αντιστοιχεί σε μια τιμή περίπου 38 ευρώ ανά δείγμα. «Ο Δήμος δεν προέβη σε ανάθεση κατά 250% υψηλότερη, διότι τούτο προκύπτει μόνο μετά από το αποτέλεσμα της δημοσιευθείσης διαδικασίας και φυσικά σε μεταγενέστερο χρόνο…» υπογραμμίζει ο κ. Αρλέτος, απαντώντας στη «Λαϊκή Συσπείρωση».

ΣΧΟΛΙΑ
Nikos D.
Η απευθείας ανάθεση με 95!! ευρώ ανά τέστ έγινε σε υποψήφιο της παράταξης του Δημάρχου. Γιατι δεν τα λέτε όλα? Αυτή είναι η Νέα Εποχή που έφερε ο Ελισαφ, λαμόγια που αρπάζουν οπου μπορουνε το δημόσιο χρήμα. Ντροπή ξεφτιλισμένοι, παραιτηθείτε
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back