ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Οι Times Higher Education μας ρίξανε…

Εικόνα του άρθρου Οι Times Higher Education μας ρίξανε…
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 15/06/2017, 01:17
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Η θέση για τις κατατάξεις των πανεπιστημίων, είναι γνωστή: είναι σχετικές, όχι αξιόπιστες, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά την ουσία της ακαδημαϊκότητας και η υπερβολική επίκληση σε αυτές, απλά επιβεβαιώνει την ποσοτική αξιολόγηση ενός θεσμού που δεν είναι ποσοτικός.

Αν επιμένετε όμως, η πιο «τρέντι» λίστα αυτή την εποχή, αυτή του Times Higher Education, μιας ιδιωτικής εταιρίας ανάλυσης με ειδίκευση στα… πάντα, είναι επικαιροποιημένη για το 2017 από σήμερα, Τετάρτη 14 Ιουνίου.

Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, παρότι παρουσιάζει αυξημένο δείκτη αναφορών σε επιστημονικές εργασίες από πέρυσι, έχει πέσει μερικές θέσεις στην παγκόσμια κατάταξη, όπως επίσης και στις υπόλοιπες κατηγορίες.  Για την ακρίβεια, από την κατηγορία 401-500 το 2016, φέτος πέσαμε στην 501-600. Αυτό δεν σημαίνει κατ’ ανάγκη ότι πέσαμε 100 θέσεις, απλώς, στην ελεύθερη εκδοχή της λίστας, η κατηγοριοποίηση από ένα σημείο και κάτω, γίνεται ανά εκατοντάδες.

Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων έπεσε επίσης στην εθνική κατηγοριοποίηση, από 2ο σε 4ο (πρώτο παραμένει το Πανεπιστήμιο Κρήτης και το ακολουθούν το ΑΠΘ και η ΑΣΟΕΕ), όπως επίσης έχασε και τέσσερις θέσεις στην ειδική κατηγορία BRICS & Emerging Economies, δηλαδή στις…κρισιακές πρακτικά χώρες ή αυτές όπου δημιουργούνται τα νέα μαζικά οικονομικά δεδομένα: από 73ο πέρυσι, είναι 77ο φέτος.

Όλα αυτά ωστόσο, πρέπει να εκτιμώνται με τη δεδομένη σχετικότητα που τα χαρακτηρίζει και τη γνώση ότι δεν υπάρχει ακόμα κοινά αποδεκτή κλίμακα κατάταξης πανεπιστημίων...

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back