Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Οι «σκιές» συνεχίζουν να υπάρχουν

Εικόνα του άρθρου Οι «σκιές» συνεχίζουν να υπάρχουν
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 01/03/2022, 20:43
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Μάρτιος του 2022, και οι Σταθμοί Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ), τους οποίους έχει αναλάβει η Περιφέρεια Ηπείρου, δεν λειτουργούν ακόμη. Είναι ίσως η μεγαλύτερη «σκιά» που υπάρχει σήμερα στη διαχείριση των απορριμμάτων στην Ήπειρο.

Υπό τη «σκιά» αυτή, συνεδρίασε σήμερα το μεσημέρι ο Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦοΔΣΑ) με βασικό θέμα συζήτησης την έγκριση του απολογισμού της ενιαίας τιμολογιακής πολιτικής του 2021.

Ένας ΦοΔΣΑ που συνεχίζει να ταλαιπωρείται εσωτερικά από μια καχυποψία ή ακόμα και επιθετικότητα μεταξύ των μελών του. Ένα κακό κλίμα που ενισχύεται και από τον παρεμβατικό ρόλο της περιφερειακής αρχής Ηπείρου στην όλη υπόθεση της διαχείρισης των απορριμμάτων.

Αυτή τη φορά, οι εκπρόσωποι του Δήμου Ιωαννιτών, πιο συγκεκριμένα της δημοτικής αρχής –οι αντιδήμαρχοι Βαγγέλης Πήχας, Βασίλης Βλέτσας και Γιώργος Αρλέτος- αφού καταψήφισαν τον απολογισμό της τιμολογιακής πολιτικής του 2021, αμφισβήτησαν τη χρηστή διοίκηση στον ΦοΔΣΑ. Ο κ. Πήχας έκανε λόγο για «σαφή αδυναμία της διοίκησης» και ζήτησε διαχειριστικό έλεγχο για τα δύο χρόνια λειτουργίας του Φορέα, με τον πρόεδρο και δήμαρχο Ζηρού Νίκο Καλαντζή να απαντά: «Πολύ ευχαρίστως, να ζητήσετε όποια στοιχεία θέλετε».

Κατά τη συζήτηση, που έγινε σε ήπιους τόνους, οι κ.κ. Πήχας και Αρλέτος έθεσαν διάφορα ερωτήματα, με κυριότερο το ενδεχόμενο αν υφίσταται διπλοεγγραφή των ποσοτήτων υπολείμματος που «φεύγει» από τη Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων και από το Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών. Η διοίκηση και οι υπηρεσιακοί παράγοντες δεσμεύτηκαν ότι θα αποστείλουν στον Δήμο Ιωαννιτών όλα τα σχετικά στοιχεία όπως προκύπτουν από τα ζυγολόγια για να γίνει ο σχετικός έλεγχος.

Ο πιο επιθετικός ήταν ο δήμαρχος Ζίτσας Μιχάλης Πλιάκος, ο οποίος ζήτησε, σύμφωνα και με επακόλουθη ανακοίνωσή του, να αναλάβουν οι βουλευτές σε συνεργασία με τους Δήμους «νομοθετική πρωτοβουλία ώστε να δοθεί ένα τέλος σε αυτή την κατάσταση που μόνο οικονομική ‘αιμορραγία προκαλεί στους Δήμους και κατ’ επέκταση στους Ηπειρώτες», χωρίς να διευκρινίζει ακριβώς το περιεχόμενο της νομοθετικής πρωτοβουλίας. Ο κ. Πλιάκος εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για το γεγονός ότι οι Δήμοι προπληρώνουν υπηρεσίες που αφορούν την επόμενη χρήση. 

Όντως οι Δήμοι προπληρώνουν στον ΦοΔΣΑ τις υπηρεσίες όπως αυτές προϋπολογίζονται για ένα έτος. Ωστόσο, στο κλείσιμο της χρονιάς, κατά τον απολογισμό, για όσες υπηρεσίες δεν χορηγήθηκαν (για παράδειγμα οι σταθμοί μεταφόρτωσης), γίνεται επιστροφή των χρημάτων στους Δήμους. Παράλληλα, ο δήμαρχος Ζίτσας επανέλαβε τα περί υπερβολικών λειτουργικών εξόδων στον ΦοΔΣΑ.

Ο απολογισμός της τιμολογιακής πολιτικής για το 2021 εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back