ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Περί ψεκασμών... στο Δικαστικό Μέγαρο

Εικόνα του άρθρου Περί ψεκασμών... στο Δικαστικό Μέγαρο
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 23/12/2020, 20:27
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Τις επιφυλάξεις του για την ανάγκη τοποθέτησης πύλης θερμομέτρησης και απολύμανσης στο Δικαστικό Μέγαρο εκφράζει σε ανακοίνωσή του ο Δικηγορικός Σύλλογος Ιωαννίνων.

Ο Δικηγορικός Σύλλογος εκτιμά ότι θα ήταν πολύτιμη η παροχή επιστημονικών εγγυήσεων τόσο για την αποτελεσματικότητα κατά του ιού όσο και για τις παρενέργειες που μπορεί να προκαλεί.

Σε αυτό το σημείο παραπέμπει στον Ελληνικό Οργανισμό Φαρμάκων που προειδοποιεί ότι «ο ψεκασμός ατόμων μέσω πυλών ή θαλάμων δεν συνιστά αποδεκτή μέθοδο απολύμανσης, καθώς ενέχει κινδύνους για την υγεία και δεν αποτρέπει τη διάδοση μεταδοτικών ιών, όπως ο COVID-19. Δεν έχουν εγκριθεί από τον ΕΟΦ απολυμαντικά προϊόντα για τέτοιου είδους χρήση».

Αναφορά από τον Δικηγορικό Σύλλογο και στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας: «Ο ψεκασμός ατόμων με απολυμαντικά (όπως σε σήραγγα, θάλαμο ή θάλαμο) δεν συνιστάται σε καμία περίπτωση. Αυτή η πρακτική θα μπορούσε να είναι σωματικά και ψυχολογικά επιβλαβής και δεν θα μειώσει την ικανότητα ενός μολυσμένου ατόμου να διαδώσει τον ιό μέσω σταγονιδίων ή επαφής. Ακόμα κι αν κάποιος που έχει μολυνθεί με το COVID-19 περνάει από μια σήραγγα ή θάλαμο απολύμανσης, μόλις αρχίσει να μιλά, να βήχει ή να φτερνίζεται, μπορεί να εξαπλώσει τον ιό. Η τοξική επίδραση του ψεκασμού με χημικά όπως το χλώριο σε άτομα μπορεί να οδηγήσει σε ερεθισμό των ματιών και του δέρματος, βρογχόσπασμο λόγω εισπνοής, και πιθανώς γαστρεντερικές επιδράσεις όπως ναυτία και έμετος. Εκτός από τις ανησυχίες για την ασφάλεια της υγείας, η χρήση χλωρίου σε πρακτικές ψεκασμού μεγάλης κλίμακας μπορεί να αποτρέψει τη χρήση αυτού του πόρου για σημαντικές παρεμβάσεις όπως η επεξεργασία πόσιμου νερού και η απολύμανση του περιβάλλοντος των εγκαταστάσεων υγειονομικής περίθαλψης».

Ο Δικηγορικός Σύλλογος αναφέρει ακόμη ότι πολλοί φορείς που εγκατέστησαν τέτοιου είδους πύλη, έχουν απενεργοποιήσει την απολύμανση.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back