ΚΟΣΜΟΣ

Οι Παλαιστίνιοι εγκαταλείπουν την Τζενίν

Εικόνα του άρθρου Οι Παλαιστίνιοι εγκαταλείπουν την Τζενίν
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 04/07/2023, 13:30
ΚΟΣΜΟΣ

Χιλιάδες Παλαιστίνιοι εγκατέλειψαν τον προσφυγικό καταυλισμό της Τζενίν μετά την έναρξη μεγάλης επιχείρησης του ισραηλινού στρατού στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, δήλωσε ανώτερος Παλαιστίνιος αξιωματούχος.

«Υπάρχουν περίπου 3.000 άνθρωποι που έχουν εγκαταλείψει τον καταυλισμό μέχρι στιγμής», δήλωσε στο νέο πρακτορείο AFP ο αναπληρωτής κυβερνήτης της Τζενίν, Καμάλ Αμπού αλ-Ρουμπ, προσθέτοντας ότι γίνονται διευθετήσεις για τη στέγασή τους σε σχολεία και άλλα καταφύγια στην πόλη της Τζενίν. Είπε ότι περίπου 18.000 Παλαιστίνιοι διαμένουν κανονικά στον καταυλισμό.

Η παλαιστινιακή υπηρεσία διάσωσης της Ερυθράς Ημισελήνου έδωσε τον ίδιο αριθμό και δήλωσε ότι αναμένει ότι η έξοδος θα συνεχιστεί, εν μέσω υποδείξεων από το Ισραήλ ότι η επιχείρηση θα μπορούσε να διαρκέσει για ημέρες.

Παλαιστίνιοι τρέχουν να καλυφθούν κατά τη διάρκεια συγκρούσεων με τις ισραηλινές δυνάμεις στην Τζενίν τη Δευτέρα


Νεκροί και τραυματίες

Το Ισραήλ εξαπέλυσε τη Δευτέρα την πιο έντονη στρατιωτική του επιχείρηση στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη εδώ και σχεδόν δύο δεκαετίες, πραγματοποιώντας μια σειρά από επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και στέλνοντας εκατοντάδες στρατιώτες σε μια ανοιχτή αποστολή σε ένα προπύργιο των μαχητών. Τουλάχιστον 10 άνθρωποι σκοτώθηκαν, ενώ 100 τραυματίστηκαν, οι 20 από αυτούς σε κρίσιμη κατάσταση, ανακοίνωσε το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας.

Τα γεγονότα της Δευτέρας ανεβάζουν τον αριθμό των νεκρών Παλαιστινίων που σκοτώθηκαν φέτος στη Δυτική Όχθη σε 133, στο πλαίσιο μιας αύξησης της βίας που διαρκεί περισσότερο από ένα χρόνο και έχει οδηγήσει σε μερικές από τις χειρότερες αιματοχυσίες στην περιοχή αυτή εδώ και σχεδόν δύο δεκαετίες.

Οι Παλαιστίνιοι και τρεις αραβικές χώρες που έχουν ομαλοποιήσει τις σχέσεις τους με το Ισραήλ -η Ιορδανία, η Αίγυπτος και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα- καταδίκασαν την εισβολή, όπως και ο Οργανισμός Ισλαμικής Συνεργασίας των 57 χωρών.

Ο Λευκός Οίκος δήλωσε ότι υπερασπίζεται το δικαίωμα του Ισραήλ στην ασφάλεια και ότι παρακολουθεί στενά την κατάσταση στη Δυτική Όχθη, ενώ ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Ρίσι Σουνάκ, κάλεσε τον ισραηλινό στρατό να επιδείξει αυτοσυγκράτηση.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Βενιαμίν Νετανιάχου, υπερασπίστηκε την εισβολή λέγοντας ότι «τους τελευταίους μήνες, η Τζενίν έχει μετατραπεί σε ασφαλές καταφύγιο για την τρομοκρατία. Βάζουμε ένα τέλος σε αυτό».


«Παραβιάσεις»

Ο απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Μέση Ανατολή Τορ Βένεσλαντ προειδοποίησε ότι η κλιμάκωση στη Δυτική Όχθη είναι «πολύ επικίνδυνη». Ερωτηθείς σχετικά με τις ισραηλινές επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη σε κατοικημένες περιοχές, ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ Φαρχάν Χακ δήλωσε: «Οι επιθέσεις σε πυκνοκατοικημένες περιοχές αποτελούν παραβίαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου».

Η κοινή εναέρια και χερσαία εισβολή στον καταυλισμό είναι η πρώτη μετά τη μάχη της Τζενίν το 2002 κατά τη διάρκεια της δεύτερης ιντιφάντα, όταν περισσότεροι από 50 Παλαιστίνιοι και 23 Ισραηλινοί στρατιώτες σκοτώθηκαν σε πάνω από μια εβδομάδα μαχών, συμπεριλαμβανομένων 13 Ισραηλινών στρατιωτών σε ένα μόνο περιστατικό.


Κύριοι στόχοι

Η Τζενίν και η κοντινή Ναμπλούς αποτελούν τους κύριους στόχους της ισραηλινής επιχείρησης Breakwater, η οποία διαρκεί πλέον περισσότερο από ένα χρόνο και περιλαμβάνει σχεδόν νυχτερινές επιδρομές και μερικές από τις σφοδρότερες μάχες στη Δυτική Όχθη από τότε που η δεύτερη ιντιφάντα έληξε το 2005. Οι επιθέσεις αυτοδικίας των ισραηλινών εποίκων της Δυτικής Όχθης εναντίον παλαιστινιακών χωριών αυξάνονται επίσης σε κλίμακα και έκταση.

Λίγες μόνο ημέρες πριν από μια επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος τον περασμένο μήνα στην Τζενίν, για πρώτη φορά από τη δεύτερη ιντιφάντα, ο στρατός χρησιμοποίησε ελικόπτερα για να βοηθήσει στην απομάκρυνση στρατευμάτων και οχημάτων από μια επιδρομή στην πόλη, αφού μαχητές χρησιμοποίησαν εκρηκτικά εναντίον μιας δύναμης που είχε σταλεί για να συλλάβει δύο υπόπτους.

Μετά την τελευταία μεγάλη επιδρομή στην Τζενίν, Παλαιστίνιοι ένοπλοι σκότωσαν τέσσερις Ισραηλινούς κοντά σε εβραϊκό οικισμό στη Δυτική Όχθη, σε μια επίθεση που οδήγησε σε αμόκ των εποίκων σε παλαιστινιακά χωριά και πόλεις.

Με πληροφορίες από Guardian, Γαλλικό Πρακτορείο και Associated Press. Φωτογραφία: Ayman Nobani/Xinhua

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back