ΚΟΣΜΟΣ

Οι ισραηλινές δυνάμεις αποσύρονται από την Τζενίν

Εικόνα του άρθρου Οι ισραηλινές δυνάμεις αποσύρονται από την Τζενίν
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 05/07/2023, 13:32
ΚΟΣΜΟΣ

Το Ισραήλ απέσυρε τις δυνάμεις του από την παλαιστινιακή πόλη Τζενίν, αφού πραγματοποίησε μια από τις μεγαλύτερες στρατιωτικές επιχειρήσεις του στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη εδώ και χρόνια.

«Η επιχείρηση ολοκληρώθηκε επισήμως και οι στρατιώτες αποχώρησαν από την περιοχή της Τζενίν», δήλωσε εκπρόσωπος του στρατού. Μάρτυρες στην Τζενίν ανέφεραν ότι είδαν αυτοκινητοπομπές ισραηλινών στρατιωτικών οχημάτων να εγκαταλείπουν την πόλη μετά το σκοτάδι.

Καθώς τα στρατεύματα αποχωρούσαν, Παλαιστίνιοι μαχητές στη Λωρίδα της Γάζας εκτόξευσαν πέντε ρουκέτες προς το Ισραήλ τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης, οι οποίες αναχαιτίστηκαν χωρίς να υπάρξουν άμεσες αναφορές για θύματα. Το Ισραήλ δήλωσε ότι τα αεροσκάφη του έπληξαν ως απάντηση μια υπόγεια εγκατάσταση κατασκευής όπλων στη Γάζα.


Απολογισμός θυμάτων

Δώδεκα Παλαιστίνιοι, τουλάχιστον πέντε από αυτούς μαχητές, σκοτώθηκαν στην επιχείρηση της Τζενίν, η οποία, σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, είχε στόχο την καταστροφή της υποδομής και των όπλων των μαχητών στον προσφυγικό καταυλισμό της Τζενίν. Καθώς ο στρατός άρχιζε την αποχώρηση, ανακοίνωσε ότι ένας ισραηλινός στρατιώτης σκοτώθηκε από πραγματικά πυρά στην Τζενίν.

Δεκάδες άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων πολιτών, τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια της επιδρομής, σύμφωνα με τους γιατρούς.

Χθες, ο Παλαιστίνιος υπουργός Υγείας Μάι αλ-Κάιλα κατηγόρησε τον στρατό ότι πυροβόλησε Παλαιστίνιους σε μια αυλή του δημόσιου νοσοκομείου της Τζενίν.

Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε ότι υπήρξαν αναφορές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σχετικά με πυρά στρατιωτών προς ένα νοσοκομείο. «Οι αναφορές αυτές δεν είναι προς το παρόν γνωστές στις δυνάμεις ασφαλείας», ανέφερε, προσθέτοντας ότι «τρομοκρατικές οργανώσεις έχουν εκμεταλλευτεί περιοχές πολιτών ως κρησφύγετο».

Επίσης, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα καταδίκασαν τις ισραηλινές δυνάμεις για την εκτόξευση δακρυγόνων μέσα στο νοσοκομείο Χαλίλ Σουλεϊμάν στην Τζενίν, χαρακτηρίζοντάς την «απαράδεκτη».


Επίσκεψη Νετανιάχου

Κατά τη διάρκεια επίσκεψης σε στρατιωτική βάση κοντά στην Τζενίν, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου υποσχέθηκε να «ξεριζώσει την τρομοκρατία».

«Αυτή τη στιγμή ολοκληρώνουμε την αποστολή και μπορώ να πω ότι η εκτεταμένη δραστηριότητά μας στην Τζενίν δεν είναι μια εφάπαξ επιχείρηση», είπε.

Μετά την αποχώρηση των στρατευμάτων, οι κάτοικοι που είχαν εγκαταλείψει τον καταυλισμό κατά τη διάρκεια των μαχών άρχισαν να επιστρέφουν στους δρόμους του. Η Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος δήλωσε ότι είχε απομακρύνει 500 οικογένειες από τον καταυλισμό, περίπου 3.000 άτομα.

Η παροχή ρεύματος και νερού παρέμεινε κομμένη στον καταυλισμό και σε ορισμένες περιοχές της πόλης, αφού μπουλντόζες που όργωναν δρόμους αναζητώντας αυτοσχέδιες βόμβες έκοψαν καλώδια και έναν κεντρικό αγωγό ύδρευσης.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ δήλωσε ότι θα συνεδριάσει κεκλεισμένων των θυρών για να συζητήσει την κατάσταση, όπως ζήτησαν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Η Σαουδική Αραβία και το Μπαχρέιν καταδίκασαν την επιχείρηση.

Φωτογραφία: Reuters/Mohammed Salem



ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back