Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Οι «Ορίζοντες» ανοίγουν…

Εικόνα του άρθρου Οι «Ορίζοντες» ανοίγουν…
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 07/10/2017, 17:12
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Στον εκθεσιακό χώρο του πολιτιστικού πολυχώρου «Δημήτρης Χατζής», στα παλιά σφαγεία, 12 αρχιτεκτονικά σχέδια έρχονται να δείξουν τα Γιάννενα… αλλιώς. Χώροι όπως το παλιό υπεραστικό ΚΤΕΛ στην οδό Ζωσιμάδων ή η λαϊκή αγορά Αγίας Μαρίνας παίρνουν μια άλλη μορφή. Σχέδια και προτάσεις νέων αρχιτεκτόνων, οι οποίες έγιναν στο πλαίσιο κυρίως διπλωματικών εργασιών, που προσπαθούν να ανοίξουν τους ορίζοντες της πόλης αυτής. Δεν είναι τυχαίο λοιπόν που η έκθεση φέρει τον τίτλο «Ορίζοντες». Ο επισκέπτες μπορεί να συμφωνήσει ή να διαφωνήσει με οποιαδήποτε αρχιτεκτονική πρόταση κατατίθεται μπροστά του. Το σημαντικό όμως είναι ότι η έκθεση αυτή μπορεί να αποτελέσει μια βάση διαλόγου για την αρχιτεκτονική προοπτική των Ιωαννίνων και για τις παρεμβάσεις κυρίως σε δημόσιους χώρους.

Τα εγκαίνια της έκθεσης, την οποία έστησαν δύο νέες αρχιτέκτονες μηχανικοί, η Βίρνα Κούτλα και η Ασημίνα Παρασκευοπούλου, με την υποστήριξη του Δήμου Ιωαννιτών και δη της αρχιτέκτονα Μαρίας Χατζηαντωνίου, έγιναν χτες το απόγευμα. Πολύς κόσμος έδωσε το παρών: νεότεροι και παλιότεροι αρχιτέκτονες, ο βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Καραγιάννης, ο δήμαρχος Ιωαννίνων Θωμάς Μπέγκας και οι αντιδήμαρχοι Θανάσης Μανταλόβας και Δημήτρης Κατηρτσίδης, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Γιώργος Παπαδιώτης, δημοτικοί σύμβουλοι όπως ο Άρης Μπαρτζώκας και ο Βαγγέλης Καραμπίνας, ο πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Παντούλας, ο πρώην δήμαρχος Αναστάσιος Παπασταύρος κ.ά.

Ο δήμαρχος κ. Μπέγκας, στην τοποθέτησή του, αναφέρθηκε στη δυνατότητα διερεύνησης «να πάρουν σάρκα και οστά» κάποιες από τις προτάσεις. Ο επίκουρος καθηγητής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Γιώργος Σμύρης, αρχιτέκτονας-μηχανικός, αναφέρθηκε στην ανάγκη «να μην ακολουθεί πιστά η αρχιτεκτονική εκπαίδευση την οικοδομική αγορά», όπως και να μην «αυτοπεριορίζονται οι αρχιτέκτονες σε έναν δικό τους ουτοπικό κόσμο, αλλά να κατανοούν την κοινωνία». Κατά τα άλλα, μίλησε για μια πραγματικότητα που θέτει δυστυχώς την αρχιτεκτονική δημιουργία στο περιθώριο. Όπως είπε, μόλις το 21% των παρεμβάσεων στηρίζονται σε αρχιτεκτονική μελέτη.

Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 12 Οκτωβρίου.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back