ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Οι «Οικολόγοι Πράσινοι» Ιωαννίνων για το Πάπιγκο

Εικόνα του άρθρου Οι «Οικολόγοι Πράσινοι» Ιωαννίνων για το Πάπιγκο
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 17/03/2022, 00:21
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Για «έκνομες παρεμβάσεις εντός του πυρήνα του εθνικού πάρκου» στην περιοχή του Παπίγκου, στο Ζαγόρι, και για δραστηριότητες που προκαλούν μόνιμη βλάβη στο περιβάλλον κάνει λόγο η Τοπική Πολιτική Κίνηση Ιωαννίνων των Οικολόγων Πρασίνων.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι ζητούν από την κυβέρνηση και τις αρμόδιες τοπικές αρχές να λάβουν υπόψη τους προβληματισμούς τους και να παρέμβουν. Την ίδια ώρα, κατηγορούν τις αρμόδιες υπηρεσίες ότι είναι ανύπαρκτες, με ελάχιστες ίσως εξαιρέσεις «που όμως δεν υπήρξαν ικανές να επιβάλουν την εφαρμογή της προστατευτικής νομοθεσίας και να αποδώσουν ευθύνες».

Η πολιτική κίνηση αναφέρεται στη γνωστή υπόθεση που ξεκίνησε πέρσι τον Ιούνιο με τη χαλικόστρωση δρόμου που συνδέεται με την επαρχιακή οδό Ιωαννίνων-Παπίγκου.

«Οι δραστηριότητες σχετίζονται έμμεσα ή άμεσα με την παράτυπη αδειοδότηση συγκροτήματος κατοικιών στην περιοχή αυτή, η οποία βασίστηκε σε ανακριβείς δηλώσεις υπεύθυνων μηχανικών ότι μέρος από τα ακίνητα είναι τοποθετημένο μέσα στην οριοθέτηση του οικισμού και άρα εκτός του πυρήνα του πάρκου, κάτι το οποίο είναι αναληθές. Οι ισχυρισμοί αυτοί βασίζονται εν μέρει και σε ανακριβή ανάρτηση εκ μέρους του Δήμου Ζαγορίου στην πλατφόρμα του Εθνικού Κτηματολογίου, στην οποία εμφανίζει διευρυμένα οικιστικά όρια, έξω από την μοναδική ισχύουσα κυρωμένη οριοθέτηση του οικισμού, δημοσιευμένη μάλιστα στο ΦΕΚ Δ272 της 14/5/1990» τονίζεται.

Οι «Οικολόγοι Πράσινοι» αναμένουν όχι μόνο την επιβολή της νομιμότητας, όπως επισημαίνουν, αλλά και την άμεση αποκατάσταση του περιβάλλοντος και τον «πλήρη αποκλεισμό πρόσβασης οχημάτων από τον παράνομο δρόμο που αποτελεί μια ανοιχτή πληγή για περαιτέρω παρεμβάσεις». 

Ζητούν τέλος και την απόδοση ευθυνών «σε κάθε υπεύθυνο ιδιώτη ή κρατικό υπάλληλο που συνέργησε με πράξεις ή παραλείψεις του στη σωρεία αυτή των παρανομιών σε βάρος του περιβάλλοντος ολόκληρου του Ζαγορίου που έχει προταθεί ως πολιτισμικό τοπίο, μνημείο της παγκόσμιας κληρονομιάς Unesco». Όπως επισημαίνουν, είναι αδιανόητο την όλη περιοχή «να την αφήσουμε να κατακρεουργείται για τα ιδιωτικά συμφέροντα κάποιου εφοπλιστή, κάτι που μας θυμίζει δυστυχώς άλλες σκοτεινές εποχές».

Θυμίζουν δε το προ μηνών ψήφισμα του 17ου συνεδρίου για τις προστατευόμενες περιοχές της Ηπείρου, όπου γινόταν αναφορά «στην τραγική εγκατάλειψη και συνολική απαξίωση των περιοχών αυτών».

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back