ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Οι Νοτιοκορεάτες έγιναν έως και δύο χρόνια νεότεροι

Εικόνα του άρθρου Οι Νοτιοκορεάτες έγιναν έως και δύο χρόνια νεότεροι
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 28/06/2023, 13:25
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Όλοι οι Νοτιοκορεάτες έγιναν αμέσως ένα ή δύο χρόνια νεότεροι, καθώς η χώρα εγκατέλειψε το παραδοσιακό -και όλο και πιο αντιδημοφιλές- σύστημα μέτρησης της ηλικίας και το αντικατέστησε με τη διεθνώς αποδεκτή μέθοδο.

Σύμφωνα με το προηγούμενο σύστημα, οι πολίτες της χώρας θεωρούνται ότι είναι ενός έτους όταν γεννιούνται και κάθε 1η Ιανουαρίου προστίθεται ένας χρόνος. Το ασυνήθιστο έθιμο σήμαινε ότι ένα μωρό που γεννιέται την παραμονή της Πρωτοχρονιάς θα γινόταν δύο ετών μόλις το ρολόι χτυπούσε μεσάνυχτα.

Αλλά σύμφωνα με τις αναθεωρήσεις που εισήχθησαν την Τετάρτη, οι ηλικίες θα υπολογίζονται με τον ίδιο τρόπο όπως και στον υπόλοιπο κόσμο στα περισσότερα διοικητικά και αστικά θέματα, συμπεριλαμβανομένων των συμβάσεων και άλλων επίσημων εγγράφων, ανέφερε η Korea Times.

Η εθνική συνέλευση, η οποία ενέκρινε την αλλαγή τον Δεκέμβριο, δήλωσε ότι «θα επιλύσει την κοινωνική σύγχυση που προκαλείται από τη μεικτή χρήση των υπολογισμών της ηλικίας και τις παρενέργειες που προκύπτουν».

Ενώ το παγκόσμιο πρότυπο εφαρμόζεται σε ιατρικά και νομικά έγγραφα από τη δεκαετία του 1960, άλλα επίσημα έντυπα συνέχισαν να χρησιμοποιούν την παραδοσιακή μέθοδο.

Το σύστημα έχει προκαλέσει επικρίσεις τα τελευταία χρόνια από πολιτικούς οι οποίοι υποστηρίζουν ότι προκαλεί σύγχυση και κάνει τη Νότια Κορέα, μια παγκόσμια τεχνολογική και πολιτιστική δύναμη, να φαίνεται ότι δεν συμβαδίζει με τον υπόλοιπο κόσμο.

Ο πρόεδρος, Γιουν Σουκ-γέολ, δήλωσε ότι οι υφιστάμενες ρυθμίσεις επιβαρύνουν τους πόρους της χώρας. Σε δημοσκόπηση πέρυσι, πάνω από το 70% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι συμφωνεί με την αλλαγή.

Η προέλευση της παραδοσιακής μεθόδου καταμέτρησης των ηλικιών δεν είναι σαφής. Μια θεωρία είναι ότι η μετατροπή του ενός έτους κατά τη γέννηση λαμβάνει υπόψη το χρόνο που πέρασε στη μήτρα - με τους εννέα μήνες να στρογγυλοποιούνται σε 12. Άλλοι τη συνδέουν με ένα αρχαίο ασιατικό αριθμητικό σύστημα που δεν είχε την έννοια του μηδενός.

Φωτογραφία: Korea Times



ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back