Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΑΠΟΨΕΙΣ

Οι μεν και οι δε, και ο Δήμος

Εικόνα του άρθρου Οι μεν και οι δε, και ο Δήμος
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 13/02/2020, 13:33
ΑΠΟΨΕΙΣ

Η ακύρωση των διαγωνισμών από λάθη (γιατί ας μην ξεχνάμε ότι υπάρχουν και διαγωνισμοί που ακυρώθηκαν λόγω πολιτικής απόφασης: led, λυματολάσπη και κεντρική πλατεία) στον Δήμο Ιωαννιτών είναι όντως ένα ιδιαίτερα προβληματικό στοιχείο. Το αναγνωρίζουν όλοι. 

Η δημοτική αρχή του Μωυσή Ελισάφ όμως πήρε την απόφαση να υποδείξει ως υπεύθυνους κυρίως τους υπηρεσιακούς παράγοντες (γενικώς και αορίστως). Κι αυτό το έκανε με μια δημόσια ανακοίνωσή της. Μια παρέμβαση τουλάχιστον άκομψη.

Με την ενέργειά της αυτή (και με τα όσα είπε ο αντιδήμαρχος Έργων Γιώργος Αρλέτος στη συνεδρίαση της οικονομικής επιτροπής πριν από δύο ημέρες), η δημοτική αρχή έρχεται να απαξιώσει ενώπιον των πολιτών γενικότερα τις υπηρεσίες και προσωπικό του Δήμου και να δημιουργήσει συνθήκες αντιπαράθεσης μεταξύ εργαζόμενων, ακόμα και μεταξύ αιρετών. Μπορεί να υπάρχουν υπάλληλοι που δεν κάνουν καλά τη δουλειά τους ή και υπάλληλοι που δημιουργούν ακόμα και προσκόμματα σε μία δημοτική αρχή. Όπως υπάρχουν και καλοί υπάλληλοι.

Ο εντοπισμός προβλημάτων ή δυσλειτουργιών στην απόδοση ενός Δήμου πρέπει να είναι ωστόσο εσωτερική υπόθεση, όταν ιδίως άπτεται της περίφημης διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού. Η διαδικασία απόδοσης ενδεχόμενων διοικητικών ευθυνών σε υπαλλήλους προβλέπεται από τη νομοθεσία και είναι δουλειά της κάθε δημοτικής αρχής πώς θα χειριστεί την όποια υπόθεση προκύψει. Όπως και υποχρέωση της κάθε δημοτικής αρχής, από την άλλη μεριά, είναι να σέβεται τις υπηρεσιακές διαδικασίες.

Σε καμία περίπτωση, δεν μπορεί να καλλιεργείται το κλίμα στην τοπική κοινωνία ότι «φταίνε οι υπάλληλοι» για το ότι δεν γίνονται έργα ή δεν εκτελούνται προμήθειες ξαφνικά τους τελευταίους μήνες. Δεν μπορεί μια δημοτική αρχή να εκθέτει με αυτόν τον τρόπο τους υπαλλήλους της (οι ίδιοι υπάλληλοι εδώ και πολλά χρόνια) στα μάτια των πολιτών.

Ούτε μπορεί να κατηγορεί μια δημοτική αρχή μια άλλη παράταξη ότι δεν συναινεί στη διερεύνηση ευθυνών υπηρεσιακών παραγόντων. Τα «Γιάννενα. Νέα Εποχή»  δεν συνδιοικούν με την «Ενότητα Πολιτών», αλλά με άλλες παρατάξεις. Όπως, δεν αρκούν οι απλές αναφορές στα περί «αναδιοργάνωσης υπηρεσιών» ως απάντηση στην ακύρωση των διαγωνισμών. Θα γίνει νέο οργανόγραμμα, θα γίνουν οι κρίσεις των προϊσταμένων, θα μετακινηθεί ένας υπάλληλος από το ένα τμήμα στο άλλο; (Mέχρι στιγμής, σε επίπεδο οργάνωσης, το Δημαρχείο «εγκαινίασε» τη θέση του γενικού διευθυντή του Δήμου, τοποθετώντας εκεί τη μέχρι πρότινος προϊσταμένη της Πολεοδομίας).

Όπως και να ‘χει, δεν υπάρχουν οι αιρετοί και οι υπάλληλοι. Υπάρχει ο Δήμος. Κι αυτός πρέπει να διοικείται, κι όχι να μοιράζεται στα δύο. 

ΣΧΟΛΙΑ
Νικος
Στην αρχή του έφταιγε ο Μπέγκας, τώρα του φταίνε οι δημοτικοί υπάλληλοι, στο τέλος θα του φταίνε οι Γιαννιώτες. Α, ρε Μωυσή παλιοεγωιστή, θα τη φάμε τη φόλα για μια τετραετία μαζί σου.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back