Συντακτης: Γιώργος Τσαντίκος
Δημοσιευση: 13-05-2022, 12:42
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Τα υπουργεία ΠροΠο και Ψηφιακής Διακυβέρνησης αποφάσισαν να δώσουν τη δυνατότητα στους πολίτες, να υποβάλλουν ψηφιακά καταγγελία για «εγκλήματα στον κυβερνοχώρο» από σήμερα, 13 Μαΐου.

Μια παρατήρηση είναι η ελαφρά αντίθεση μεταξύ του γεγονότος ότι εξαπατημένοι-ες πολίτες στο διαδίκτυο (ίσως και λόγω μικρής εξοικείωσης), να υποβάλλουν καταγγελίες ψηφιακά…

Η καταγγελία γίνεται μέσω της ψηφιακής πύλης της Δημόσιας Διοίκησης gov.gr, στην ενότητα «Πολίτης και καθημερινότητα» και την υποενότητα «Καταγγελίες».

Οι καταγγελίες πάντως δεν αφορούν μόνο απάτες, αλλά και γενικά, εγκλήματα που τελούνται (ή θεωρούνται ότι τελούνται μέσω διαδικτύου: σε βάρος ανηλίκων, μέσω διαδικτύου, παράνομη πρόσβαση σε ηλεκτρονικό υπολογιστή, παράνομη διακίνηση οπτικοακουστικών έργων μέσω διαδικτύου, παραβίαση του απορρήτου των ηλεκτρονικών και τηλεφωνικών επικοινωνιών, περιπτώσεις απάτης με υπολογιστή, οικονομικά κυβερνοεγκλήματα όπου εμπλέκονται ηλεκτρονικά/ψηφιακά νομίσματα.

Οι υποθέσεις ωστόσο είναι αρκετά διαφορετικές μεταξύ τους και το διαδίκτυο τις διαπερνάει ως μέσο μεν, αλλά όχι ως βασικό χαρακτηριστικό τους.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ελληνικής Αστυνομίας, μετά την επεξεργασία της καταγγελίας, ο πολίτης ενημερώνεται από την Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας για τυχόν επόμενα βήματα.

«Αξίζει να σημειωθεί πως το 2021 είχαν υποβληθεί περίπου 7.500 καταγγελίες στη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και μέσα στο πρώτο τετράμηνο του 2022 έχουν ήδη υποβληθεί 3.000 καταγγελίες. Με την λειτουργία της νέας πλατφόρμας, οι πολίτες θα γλιτώσουν ισάριθμες φυσικές επισκέψεις» αναφέρει η ανακοίνωση.

Η πλατφόρμα χρησιμοποιεί τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του Κέντρου Διαλειτουργικότητας και τις Ηλεκτρονικές Θυρίδες του gov.gr που έχουν αποδοθεί στις Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας, επιτυγχάνοντας έτσι την εξάλειψη της απαίτησης για φυσική παρουσία του πολίτη.

200 λέξεις απομένουν.
σχετικα αρθρα