ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Οι καλλιτέχνες-ιδες κινητοποιούνται, η κυβέρνηση θορυβείται

Εικόνα του άρθρου Οι καλλιτέχνες-ιδες κινητοποιούνται, η κυβέρνηση θορυβείται
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 09/01/2023, 20:57
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

H κυβέρνηση, με απόφαση του υπουργού Εσωτερικών Μάκη Βορίδη, εξίσωσε προς τα κάτω τα επαγγελματικά δικαιώματα επί πτυχίω, των καλλιτεχνών, που ήταν εδώ και χρόνια σε εκκρεμότητα.

Έτσι, έδωσε πρακτικά το δικαίωμα σε ιδιωτικούς αλλά και αυτοδιοικητικούς φορείς να «μειώσουν τα κόστη» όπως εύσχημα (και κακώς) λέγεται, μειώνοντας τους μισθούς του καλλιτεχνικού προσωπικού που έχει πχ τελειώσει μια σχολή χορού ή θέατρου. Στην Ελλάδα, ακόμα και ιστορικά καλλιτεχνικά πτυχία, παραμένουν αδιαβάθμητα.

Αύριο, οι καλλιτέχνες-ιδες έχουν κινητοποιήσεις, με στάσεις εργασίας (προκηρύσσονται και στα Γιάννενα).

Σήμερα, η κυβέρνηση προσπάθησε να κερδίσει χρόνο, αναγνωρίζοντας πλαγίως το πρόβλημα που δεν δημιούργησε, αλλά επέτεινε.

Σε διυπουργική σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό, το θέμα αναγνωρίστηκε «ως κομβικό για την εκπαιδευτική και για την πολιτιστική πολιτική της χώρας μας».

Φυσικά, στο πάγιο πλαίσιο κενής επικοινωνιακής πολιτικής, η κυβέρνηση απάντησε ξανά σε όσα δεν ερωτήθηκε, λέγοντας ότι «το ΠΔ 85/2022 δεν αλλάζει ουδόλως το καθεστώς πρόσληψης και των αμοιβών των καλλιτεχνών που υπηρετούν στο Δημόσιο». Ο κ. Βορίδης δεν ελέγχεται γι αυτό…

Στην ουσία πάντως, η κυβέρνηση συμφώνησε «να αναληφθεί σχετική νομοθετική πρωτοβουλία για τον καθορισμό των αμοιβών των ηθοποιών και των χορευτών που παρέχουν καλλιτεχνική υπηρεσία στο δημόσιο με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών, Εσωτερικών και Πολιτισμού, εναρμονίζοντας με ενιαίο τρόπο τις μισθολογικές προβλέψεις για το σύνολο των φορέων του Δημοσίου» και να προχωρήσει «τόσο με την αναβάθμιση όσο και με τη διαβάθμιση των σπουδών παραστατικών τεχνών».

Επί του παρόντος, αυτό που ισχύει στην πράξη και στις καθημερινές δουλειές των καλλιτεχνών-διδασκόντων/ουσών, είναι ότι με το σχετικό προεδρικό διάταγμα, θα δούνε τους μισθούς τους να μειώνονται, μέχρι «να αναληφθούν» οι σχετικές πρωτοβουλίες…

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back