ΚΟΣΜΟΣ

Οι ΗΠΑ δεν θα συμμετάσχουν σε αντίποινα κατά του Ιράν

Εικόνα του άρθρου Οι ΗΠΑ δεν θα συμμετάσχουν σε αντίποινα κατά του Ιράν
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 14/04/2024, 19:48
ΚΟΣΜΟΣ

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν προειδοποίησε τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου ότι οι ΗΠΑ δεν θα συμμετάσχουν σε μια αντεπίθεση κατά του Ιράν, εάν το Ισραήλ αποφασίσει να ανταποδώσει αντίποινα για μια μαζική επίθεση με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους σε ισραηλινό έδαφος κατά τη διάρκεια της νύχτας, δήλωσε αξιωματούχος του Λευκού Οίκου.

Η απειλή να ξεσπάσει ανοιχτός πόλεμος μεταξύ των αρχέγονων εχθρών της Μέσης Ανατολής και η σύρραξη των Ηνωμένων Πολιτειών έχει θέσει την περιοχή σε ένταση, προκαλώντας εκκλήσεις για αυτοσυγκράτηση από τις παγκόσμιες δυνάμεις και τα αραβικά έθνη για την αποφυγή περαιτέρω κλιμάκωσης.

Οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να βοηθούν το Ισραήλ να αμυνθεί, αλλά δεν επιθυμούν πόλεμο, δήλωσε ο Τζον Κίρμπι, ο κορυφαίος εκπρόσωπος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου, στην εκπομπή "This Week" του ABC την Κυριακή.

Ο αρχηγός του ιρανικού στρατού, ο υποστράτηγος Μοχάμαντ Μπαγκερί, προειδοποίησε στην τηλεόραση ότι «η απάντησή μας θα είναι πολύ μεγαλύτερη από την αποψινή στρατιωτική δράση, εάν το Ισραήλ προβεί σε αντίποινα κατά του Ιράν» και δήλωσε στην Ουάσινγκτον ότι οι βάσεις του θα μπορούσαν επίσης να δεχθούν επίθεση εάν βοηθούσε το Ισραήλ να προβεί σε αντίποινα.

Είχαν ενημερωθεί

Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Αμίρ Αμπντολαχιάν δήλωσε ότι η Τεχεράνη είχε ενημερώσει τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι η επίθεσή της στο Ισραήλ θα ήταν «περιορισμένη» και για αυτοάμυνα και ότι οι περιφερειακοί γείτονες είχαν επίσης ενημερωθεί για τα σχεδιαζόμενα χτυπήματα 72 ώρες πριν.

Επίσης, όπως ανέφερε τουρκική διπλωματική πηγή στο Reuters, το Ιράν ενημέρωσε την Τουρκία εκ των προτέρων για τη σχεδιαζόμενη επιχείρησή του κατά του Ισραήλ, προσθέτοντας ότι η Ουάσινγκτον μετέφερε στην Τεχεράνη μέσω της Άγκυρας ότι οποιαδήποτε δράση αναλάμβανε έπρεπε να είναι «εντός ορισμένων ορίων».

Η Τουρκία, η οποία έχει καταγγείλει το Ισραήλ για την εκστρατεία του στη Γάζα, δήλωσε νωρίτερα την Κυριακή ότι δεν επιθυμεί περαιτέρω κλιμάκωση των εντάσεων στην περιοχή.

Η Ρωσία, η Κίνα, η Γαλλία και η Γερμανία, καθώς και τα αραβικά κράτη Αίγυπτος, Κατάρ και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα προέτρεψαν σε αυτοσυγκράτηση και το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ επρόκειτο να συνεδριάσει στις 4 μ.μ. ώρα Ελλάδας την Κυριακή.

«Θα κάνουμε τα πάντα για να σταματήσουμε μια περαιτέρω κλιμάκωση», δήλωσε ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς κατά την επίσκεψή του στην Κίνα. «Μπορούμε μόνο να προειδοποιήσουμε τους πάντες, ιδίως το Ιράν, να μην συνεχίσουν με αυτόν τον τρόπο».

Φωτογραφία: Στιγμιότυπο από τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας στον Λευκό Οίκο υπό την προεδρία του Τζο Μπάιντεν/Χ


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back