Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Οι ηλεκτρονικοί διαγωνισμοί φέρνουν αναστάτωση

Εικόνα του άρθρου Οι ηλεκτρονικοί διαγωνισμοί φέρνουν αναστάτωση
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 10/08/2017, 18:20
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Από τον Οκτώβριο του 2015, όλοι οι διαγωνισμοί αξίας άνω των 60.000 ευρώ που αφορούν την προμήθεια προϊόντων και υπηρεσιών διενεργούνται υποχρεωτικά μέσω του Εθνικού Συστήματος Ηλεκτρονικών Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΣΗΔΗΣ).  

Από 25 Ιουλίου του 2017, η υποχρέωση αυτή ισχύει και για τα δημόσια έργα (και μελέτες), μια υποχρέωση που εδώ και δύο χρόνια περίπου πήγαινε συνεχώς από αναβολή σε αναβολή, με τη δικαιολογία της εκπαίδευσης των υπαλλήλων. Ωστόσο, η έναρξη των ηλεκτρονικών διαδικασιών και για τα έργα, αιφνιδίασε τους πάντες, και δη την τοπική αυτοδιοίκηση. Κι αυτό επειδή η τελευταία αναβολή εφαρμογής των ηλεκτρονικών διαγωνισμών είχε δοθεί για τον Οκτώβριο του 2017.

Οι εξελίξεις προκάλεσαν την αντίδραση της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας ιδίως που επεσήμανε τις καθυστερήσεις που θα επέλθουν, καθώς για αρκετά έργα έχουν προχωρήσει τα τεύχη δημοπράτησης, τα οποία θα πρέπει να περάσουν εκ νέου τις απαραίτητες διαδικασίες. Επιπλέον, η Περιφέρεια Ηπείρου αναφέρει, σε δική της ανακοίνωση, ότι το Εθνικό Σύστημα Ηλεκτρονικών Δημοσίων Συμβάσεων δεν είναι έτοιμο ακόμα για δημοπρασίες έργων άνω των  60.000 ευρώ, παρά την ψήφιση της σχετικής τροπολογίας για έναρξη των ηλεκτρονικών διαγωνισμών από 25 Ιουλίου.

Η οικονομική επιτροπή της Περιφέρειας Ηπείρου προχώρησε ήδη σε ματαίωση διαγωνισμών οι οποίοι είχαν προγραμματιστεί να γίνουν και που πρέπει να προκηρυχθούν εκ νέου με τον ηλεκτρονικό τρόπο. Το κυριότερο από τα έργα που πάει για αργότερα, είναι το έργο της οδικής σύνδεσης της Ιόνιας οδού με τη 2η επαρχιακή οδό Ιωαννίνων-Γέφυρα Πλάκας, προϋπολογισμού 25 εκατ. ευρώ. Τα υπόλοιπα έργα που ανακοίνωσε η Περιφέρεια Ηπείρου, είναι: Βελτίωση-συντήρηση οδού σύνδεσης εθνικής οδού Ανατολής-Κατσικά με την πόλη των Ιωαννίνων, προϋπολογισμού 100.000 ευρώ, προστασία οδού και αποκατάσταση κοίτης ποταμού από Γρεβενίτι προς Λίμνη Πηγών Αώου, προϋπολογισμού 80.000 ευρώ, και βελτίωση προσβάσεων σε παραγωγικές μονάδες στην περιοχή μεταξύ των οικισμών Αγίου Σπυρίδωνα και Βίγλας Άρτας, προϋπολογισμού 300.000 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back