Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Οι φωτογραφίες ενός κόσμου όπου δεν θέλεις να βρεθείς

Εικόνα του άρθρου Οι φωτογραφίες ενός κόσμου όπου δεν θέλεις να βρεθείς
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 22/09/2017, 13:21
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Υπάρχουν οι εκθέσεις που είναι κοσμικά γεγονότα, απογευματινή κουλτούρα, καναπεδάκια και ορ ντ’ εβρ, υπάρχουν και η έκθεση του ΚΕΘΕΑ «Εξέλιξις» που φιλοξενείται στο φουαγιέ του Πνευματικού Κέντρου και πρέπει να την επισκεφθείτε οπωσδήποτε.

Όχι γιατί τα εκθέματα αντέχουν σε ιδιαίτερη καλλιτεχνική κριτική. Τα περισσότερα μοιάζουν με κουνημένες φωτό από φτηνό κινητό. Αλλά αυτό δεν έχει καμία σημασία και θα το καταλάβετε βλέποντας τις φωτογραφίες και διαβάζοντας τις λεζάντες.

Το ΚΕΘΕΑ Ήπειρος γιορτάζει φέτος τα δέκα χρόνια ζωής του και η συγκεκριμένη έκθεση άνοιξε τις εκδηλώσεις. Πρόκειται για δύο ενότητες φωτογραφιών, η μια συντονισμένη από τον επαγγελματία φωτογράφο-εθελοντή του ΚΕΘΕΑ, Στυλιανό Παπαρδέλα και η άλλη, από την ψυχολόγο Βάσια Δανάσκου. Αμφότεροι, έκαναν μια τρομερά δύσκολη δουλειά, καθότι αποτύπωσαν, πέρα από το βαθμό του δυνατού συχνά, ένα μέρος της δουλειάς του ΚΕΘΕΑ «Εξέλιξις»: «Ασχολούμαστε με τους ξεκομμένους ανθρώπους, του δρόμου. Πρώτα θέλουμε να παρατείνουμε το βίο τους και έπειτα, ίσως να μπούνε σε κάποιο πρόγραμμα απεξάρτησης» περιέγραψε ο υπεύθυνος του προγράμματος, Μιχάλης Μυλωνάς.

Αυτή είναι εν συντομία η έκθεση: ειδικά στο κομμάτι που τις φωτογραφίες τις τραβάνε οι ίδιες οι εξαρτημένες γυναίκες που έχουν ζήσει (ή δουλέψει) στο δρόμο, με τις φωτογραφικές μιας χρήσης, το αποτέλεσμα είναι συγκλονιστικό. Οι φωτογραφίες «μιλάνε» με τις λεζάντες των ίδιων των γυναικών. «Κάθε φωτό έχει τη δική της ιστορία» είπε ο κ. Μυλωνάς, περιγράφοντας την έκθεση.

Η δήλωση της κάθε φωτογραφίας είναι έτσι και αλλιώς πολύ δυνατή. Σαν ένα μήνυμα από έναν παράλληλο κόσμο, όπου κανείς και καμία δεν θέλει να βρεθεί, ποτέ, από τους ανθρώπους που αγωνίζονται να επιστρέψουν στη ζωή.

Δύο κουβέντες στα εγκαίνια είπε και ο δήμαρχος, Θωμάς Μπέγκας. «Κάποιες στιγμές οι σφυγμοί της καρδιάς ανεβαίνουν ανεξέλεγκτα και η συγκίνηση είναι έντονη, δεν μπορείς να την ελέγξεις. Μια τέτοια είναι και τώρα» είπε, μιλώντας για τη συνεργασία και τη φιλία του με τον Γιάννη Παπαχρήστου, υπευθύνου του ΚΕΘΕΑ ΗΠΕΙΡΟΣ, ο οποίος ήταν επίσης παρών. Το καλωσόρισμα έκανε η υπεύθυνη  του συμβουλευτικού σταθμού του ΚΕΘΕΑ, Γιώτα Παναγιωτίδου.

Info

KΕΘΕΑ «Ήπειρος»-ΚΕΘΕΑ «Εξέλιξις»: «20 χρόνια δρόμος»-έκθεση φωτογραφίας από τις 21 έως τις 26 Σεπτεμβρίου στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ιωαννιτών (ώρες λειτουργίας: 11.00-14.00 & 18.00 – 21.00, καθημερινά και σαββατοκύριακο)  

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back