Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΤΟΝ «ΤΥΠΟ»

Οι φόροι μας γίνονται υπερκέρδη των παρόχων ηλεκτρικού ρεύματος

Εικόνα του άρθρου Οι φόροι μας γίνονται υπερκέρδη των παρόχων ηλεκτρικού ρεύματος
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 06/11/2022, 17:28
ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΤΟΝ «ΤΥΠΟ»

του Θανάση Μανταλόβα

Έχουμε αναρωτηθεί τι ακριβώς επιχορηγεί με τους φόρους μας η Κυβέρνηση στο ηλεκτρικό ρεύμα; τους ακριβούς άραγε λογαριασμούς νοικοκυριών και επαγγελματιών ή μήπως ένα άνευ προηγουμένου πάρτι αισχροκέρδειας και συσσώρευσης υπερκερδών από τους παρόχους ηλεκτρικού ρεύματος;

Ας δούμε τη σκληρή πραγματικότητα των αριθμών (Πίνακας I):

-το Σεπτέμβρη (σύμφωνα με τα στοιχεία της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας) οι πάροχοι αγόραζαν -μεσοσταθμικά- το ρεύμα 42 λεπτά τη Kwh και την πωλούσαν περισσότερο από 79 λεπτά (οικιακό τιμολόγιο ΔΕΗ), τουλάχιστον 37 λεπτά πάνω από το κόστος αγοράς.

-τον Οκτώβρη αγόραζαν το ρεύμα 23 λεπτά τη Kwh και την πωλούσαν τουλάχιστον 60 λεπτά, 37 λεπτά πάνω από το κόστος αγοράς.


Έως α' εξάμηνο 2021 (μέση τιμή προηγούμενων ετών)

Σεπτέμβριος 2022

Οκτώβριος 2022

Κόστος αγοράς Kwh (cents)

5-6

41,4

23,2

Τιμή πώλησης Kwh(οικιακό τιμολόγιο ΔΕΗ, cents)

9-11

78,8

59,5

Μικτό κέρδος (cents)

5

37,4

36,3

Πίνακας Ι

Πριν το καλοκαίρι του 2021 και για τουλάχιστον μια δεκαετία, οι πάροχοι ηλεκτρικού ρεύματος αγόραζαν μεσοσταθμικά 5-6 λεπτά την Kwh και την πωλούσαν 9-11 λεπτά, περίπου 5 λεπτά πάνω από το κόστος αγοράς. Και πάλι είχαν κέρδος!

Τώρα εκμεταλλευόμενοι τη δυνατότητα που τους πρόσφερε η κυβέρνηση με την ελεύθερη διαμόρφωση των τιμολογίων (από τον Αύγουστο 2022) και την πλήρη απουσία ισχυρών ελεγκτικών μηχανισμών, εκτοξεύσανε το μικτό περιθώριο κέρδους (η διαφορά της τιμής πώλησης από το κόστος αγοράς της Kwh) τουλάχιστον 7 φορές πάνω ή 700%. Και αυτό δεν οφείλεται ούτε στην ενεργειακή κρίση, ούτε στον πόλεμο της Ουκρανίας!

Έως τις αρχές του 2021 και πριν την «ανακάλυψη» της ρήτρας αναπροσαρμογής, για κάθε Kwh που πωλούσαν οι πάροχοι στη λιανική αγορά, χρέωναν τους καταναλωτές περίπου 5 λεπτά επιπλέον της μεσοσταθμικής τιμής που αγόραζαν στη χονδρική αγορά.

Μετά την ελεύθερη, ανά μήνα, διαμόρφωση των τιμολογίων ρεύματος (από τον Αύγουστο 2022) και τη «κατάργηση» της ρήτρας αναπροσαρμογής  χρεώνουν τον οικιακό καταναλωτή ή τον επαγγελματία 37 περίπου λεπτά πάνω από το κόστος αγοράς.

Μήπως είμαστε μπροστά στον ορισμό της αισχροκέρδειας με τις πλάτες της κυβέρνησης, καθώς σχεδόν στο σύνολο της, αυτή η αδικαιολόγητη αύξηση επιχορηγείται από την κυβέρνηση;

Μπορεί να προσποιείται την καλή και φιλεύσπλαχνη στα μάτια μας η κυβέρνηση, όταν επιχορηγεί τους λογαριασμούς ρεύματος με 64 λεπτά/Kwh το Σεπτέμβρη και με 44 λεπτά  τον Οκτώβρη, επί της ουσίας όμως επιδοτεί τα υπερκέρδη και την αισχροκέρδεια των παρόχων ρεύματος με δημόσιο χρήμα, που δυστυχώς προέρχεται από εμάς και τους φόρους που καταβάλλουμε.

Αρκεί να αναλογιστεί κάποιος, ότι η αδικαιολόγητη και αισχροκερδής επιβάρυνση των 37 λεπτών/Kwh πάνω από το κόστος αγοράς, αντί των 5 λεπτών που χρέωναν πριν από ενάμισι έτος,  έχει επιφέρει στους παρόχους επιπλέον υπερκέρδη περίπου 2 δις € τους τελευταίους δύο μήνες, καθώς η κατανάλωση χαμηλής και μέσης τάσης από νοικοκυριά και επαγγελματίες, υπερβαίνει τα 3 εκατ. Mwh ανά μήνα.

Δύο δις ευρώ αχρείαστες και χαριστικές επιδοτήσεις σε μόλις 2 μήνες, μηδενική έως τώρα πολιτική βούληση για φορολόγηση των υπερκερδών σε ηλεκτροπαραγωγούς και πετρελαϊκές εταιρείες, αλλά η κυβέρνηση αδυνατεί να βρει χρήματα για τη μείωση του ΦΠΑ ή του ΕΦΚ στο πετρέλαιο και στη βενζίνη, ή για τη στήριξη διαφόρων παραγωγικών κλάδων!

Αλλά ας μη γκρινιάζουμε, για εμάς έχει... «το καλάθι του νοικοκυριού».

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back