ΕΛΛΑΔΑ

Οι ευθύνες, ξανά στους άλλους…

Εικόνα του άρθρου Οι ευθύνες, ξανά στους άλλους…
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 08/08/2022, 18:06
ΕΛΛΑΔΑ

Δεν ήταν επαρκείς οι εξηγήσεις που έδωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο διάγγελμά του, με αφορμή την κρίση των υποκλοπών.

Ο πρωθυπουργός καταρχάς έριξε τις ευθύνες αποκλειστικά στην ΕΥΠ και στο στενό συνεργάτη (και συγγενή του) Γρηγόρη Δημητριάδη. Αρνήθηκε οποιαδήποτε δική του ευθύνη, παρότι αυτός είναι ο αρμόδιος για την ΕΥΠ:

«Η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών η οποία συστάθηκε με το άρθρο 1 του ν.δ. 2421/1953 και μετονομάστηκε και οργανώθηκε με το ν. 1645/1986 και το ν. 3649/2008 (Α’ 39) μεταφέρεται, ως σύνολο αρμοδιοτήτων, θέσεων, και προσωπικού, στον Πρωθυπουργό» αναφέρει το ΦΕΚ του Ιουλίου 2019.

Με ύφος «προσιτά αυστηρό» και υπό τους καλοκαιρινούς ήχους των τζιτζικιών, ο κ. Μητσοτάκης δεν είπε απολύτως καμία κουβέντα για το παράνομο λογισμικό predator και για τις παρακολουθήσεις δημοσιογράφων, καθώς και για την απόπειρα παρακολούθησης του κ. Ανδρουλάκη με αυτό, αλλά και την ενδεχόμενη σχέση της κυβέρνησης. Θα περίμενε κανείς να αναφέρει και αυτό το κομμάτι της υπόθεσης, έστω με μια άρνηση οποιασδήποτε σχέσης και διάψευσης.

Όλη η δήλωση βρίσκεται εδώ

Αντίθετα, υποτίμησε το θέμα και το κοινό, λέγοντας ότι η κυβέρνηση συμφώνησε στη συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής «γιατί μία τέτοια υπεύθυνη διαδικασία δεν μπορεί, δεν πρέπει να μετατραπεί σε κατασκοπευτικό σήριαλ προς κομματική κατανάλωση. Ούτε, πολύ περισσότερο, να αποτελέσει αιτία υποβάθμισης της εθνικής συμβολής της ΕΥΠ και υπονόμευσης πτυχών της εθνικής ασφάλειας». Την ίδια ώρα ο πρώην γραμματέας του πρωθυπουργικού γραφείου και ανιψιός του, έχει προχωρήσει σε αγωγές κατά των δημοσιογράφων που με ρεπορτάζ τους, επισημαίνουν ενδεχόμενη σχέση της κυβέρνησης με το παράνομο λογισμικό υποκλοπών.

Ο κ. Μητσοτάκης στάθηκε αποκλειστικά και μόνο στα της ΕΥΠ, υποπίπτοντας σε ακόμα μια αντίφαση. Είπε δηλαδή ότι η κυβέρνηση θα προτείνει «θωράκιση του πλαισίου νομίμων επισυνδέσεων για πολιτικά πρόσωπα». Δηλαδή, ότι η δημοκρατία μας, θα παρακολουθεί τους πολιτικούς της, μια κατ΄ εξοχήν αντίφαση και αδιέξοδο, που δεν είναι όμως τέτοιο και για τις νεοφιλελεύθερες πρακτικές διακυβέρνησης.

Ο πρωθυπουργός κατέφυγε στο γνωστό επιχείρημα περί εθνικών κινδύνων, τους οποίους όμως η ΕΥΠ, όπως φαίνεται, διαπιστώνει στο εσωτερικό της χώρας, για να δικαιολογήσει πράξεις και αποφάσεις, αλλά κυρίως για να βάλει αλλού το πολιτικό βάρος, πέρα από μια υπόθεση με διαστάσεις σκανδάλου που πλήττει την πολιτική του υποσταση.

Κατά τα λοιπά, ο κ. Μητσοτάκης υποσχέθηκε ότι θα συνεχίσει να πορεύεται στον ίδιο δρόμο «ωστε να χτίσουμε όλοι μαζί ακόμη πιο στέρεους και ανθεκτικούς στο χρόνο δημοκρατικούς θεσμούς». Μέχρι στιγμής, χρεώνεται πολιτικά την αποδυνάμωση αρκετών από αυτούς…

ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back