Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΕΛΛΑΔΑ

​Οι Έλληνες φοιτητές και οι εργαζόμενοι στη Βρετανία μετά το Brexit

Εικόνα του άρθρου ​Οι Έλληνες φοιτητές και οι εργαζόμενοι στη Βρετανία μετά το Brexit
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 24/06/2016, 15:24
ΕΛΛΑΔΑ

Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος για έξοδο της Μεγάλης Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση σηματοδοτεί σημαντικές αλλαγές για χιλιάδες οικογένειες που έχουν φοιτητές στα βρετανικά πανεπιστήμια, για Έλληνες που εργάζονται εκεί, αλλά και για επιχειρήσεις.

Μόνο το 2015 εγγράφηκαν 10.131 Έλληνες σε βρετανικά πανεπιστήμια, ενώ υπολογίζεται ότι συνολικά φοιτούν 35.000 Έλληνες στη χώρα σε προπτυχιακά και μεταπτυχιακά.

Ένα πιθανό καλό σενάριο είναι να ολοκληρώσουν τις σπουδές του με το υπάρχον καθεστώς, επομένως να μην έχουν οικονομική επιβάρυνση. Ένα άλλο σενάριο, ωστόσο, λέει ότι θα μπορούσαν τα δίδακτρά τους να εξισωθούν με εκείνα των φοιτητών εκτός ΕΕ και να υπάρξει τριπλασιασμός. 

Επιπλέον, προβλήματα θα υπάρξουν και στις μετακινήσεις των σπουδαστών, αφού θα αναγκαστούν να βγάλουν βίζα, ενώ θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι θα κοπούν τα επιδόματα και τα δάνεια στα οποία έχουν πρόσβαση μέχρι σήμερα ως Ευρωπαίοι πολίτες. Το σίγουρο είναι ότι θα ωφεληθούν από την πτώση της στερλίνας έναντι του ευρώ.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ

Χιλιάδες είναι οι Έλληνες που εργάζονται στη Βρετανία, είτε έχοντας δική τους επιχείρηση είτε εκμεταλλευόμενοι την Ένωση και αναζητώντας εκεί εργασία. 

Για τους Έλληνες εργαζόμενους, ένα Brexit θα σήμαινε ότι χάνουν την πρόσβαση στις παροχές του κοινωνικού κράτους και τα επιδόματα -όπως ορίζεται από κοινοτική οδηγία για όλους του Ευρωπαίους πολίτες- και λιγότερο ευνοϊκές συνθήκες εργασίας σε σχέση με τους Βρετανούς.

Επίσης το πιθανότερο είναι ότι θα καταστεί υποχρεωτική η βίζα ή μία ειδική άδεια παραμονής, όπως ισχύει και για όσους επιλέγουν να εργαστούν εκτός της Ε.Ε.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back