Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΕΛΛΑΔΑ

Οι έξι «κόκκινες γραμμές» της ΚΕΔΕ

Εικόνα του άρθρου Οι έξι «κόκκινες γραμμές» της ΚΕΔΕ
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 03/12/2017, 21:46
ΕΛΛΑΔΑ

Έξι «κόκκινες γραμμές» θέτει η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) στο ψήφισμά της, όπως αυτό προέκυψε κατά πλειοψηφία από το ετήσιο τακτικό συνέδριό της το οποίο έγινε στα Γιάννενα. «Καλλικράτης», οικονομικά Δήμων, αλλαγή εκλογικού νόμου, προσωπικό, θητεία και καταστατική θέση των αιρετών είναι τα έξι ζητήματα.

Για Καλλικράτη: Να ξεκινήσει άμεσα ένας ουσιαστικός διάλογος, με όλα τα αρμόδια υπουργεία και όχι μόνον με το υπουργείο Εσωτερικών, για τον επαναπροσδιορισμό του ρόλου, των πόρων και των αρμοδιοτήτων.

Για εκλογικό νόμο: «Η αλλαγή του εκλογικού νόμου δεν αποτελεί μεταρρύθμιση» σημειώνει η ΚΕΔΕ για το φλέγον ζήτημα. Οι Δήμοι ζητούν να μην υπάρξει καμία αλλαγή του εκλογικού συστήματος, αν δεν ολοκληρωθεί πρώτα η αναθεώρηση του Καλλικράτη. Σε κάθε περίπτωση, ζητά να ισχύσει η αλλαγή του εκλογικού νόμου από τη μεθεπόμενη εκλογική διαδικασία.

Θητεία: Να μη μειωθεί από τα 5 στα 4 χρόνια η θητεία των αιρετών, καθώς και να μην τεθεί όριο θητειών, αν δεν ισχύσει το ίδιο και για το άλλο πολιτικό προσωπικό της χώρας.

Οικονομικά: Να υιοθετηθούν συγκεκριμένες πολιτικές για την ενίσχυση της οικονομικής ανεξαρτησίας και αυτοτέλειας των Δήμων, με προτεραιότητα τη φορολογική αποκέντρωση.

Προσωπικό: Ισότιμη αντιμετώπιση και εξορθολογισμός σε μισθολογικό, συνταξιοδοτικό και καταστατικό επίπεδο του συνόλου του πολιτικού προσωπικού της χώρας (συμπεριλαμβανομένου του προσωπικού της αυτοδιοίκησης).

Καταστατική θέση: Την ισότιμη  συμμετοχή της ΚΕΔΕ στα όργανα διαλόγου που έχουν συσταθεί από την κυβέρνηση για τη συνταγματική αναθεώρηση.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back