Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Οι δύο διαφορετικές πινακίδες ενός δρόμου

Εικόνα του άρθρου Οι δύο διαφορετικές πινακίδες ενός δρόμου
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 09/04/2020, 00:28
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Λεωφόρος Ελευθερίου Βενιζέλου και οδός Ανεξαρτησίας, δύο πινακίδες σε ένα πέτρινο κτίριο, στο Γυαλί Καφενέ.

Η περίπτωση της οδού Ανεξαρτησίας, ενός από τους πιο παλιούς και ιστορικούς δρόμους της πόλης των Ιωαννίνων, είναι μια από τις περιπτώσεις εκείνες που δεν αποδέχτηκε ποτέ την αλλαγή της ονομασίας της.

Η οδός ξεκίνησε να λέγεται «Ανεξαρτησίας» από το 1913. Στις αρχές της δεκαετίας του ’30, επιχειρήθηκε από το δημοτικό συμβούλιο της πόλης, η μετονομασία της οδού σε «οδό Πύρρου», με το σκεπτικό ότι «η λέξις ‘Ανεξαρτησία’ στερείται ουσιαστικής σημασίας»… Η πρόταση της μετονομασίας δεν πέρασε.

Το 1946, τη θέση της Ανεξαρτησίας πήρε ο Ελευθέριος Βενιζέλος. Οδός «Ελευθερίου Βενιζέλου», λοιπόν, για πολλές δεκαετίες, χωρίς να γίνει ποτέ αποδεκτή αυτή η αλλαγή από τον πολύ κόσμο, ο οποίος συνέχιζε να αποκαλεί την οδό με το πρώτο της όνομα. Βέβαια, οι αναφορές και στα δύο ονόματα της οδού δεν έλειπαν. Και η «μάχη» έληξε κάπου στα μέσα της δεκαετίας του ’90, όταν και η «Ανεξαρτησίας» επέστρεψε στις πινακίδες.

Οι δύο πινακίδες (με την ανεξήγητη καθαρότητα της πινακίδας του «Βενιζέλου») θυμίζουν αν μη τι άλλο τη «μάχη» του παρελθόντος για την ονομασία της συγκεκριμένης οδού.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back