πλαισιο πισω Λυκ πίσω
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Οι αριθμοί και οι ερμηνείες

Εικόνα του άρθρου Οι αριθμοί και οι ερμηνείες
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 16/11/2019, 12:36
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Οι συζητήσεις για τον προϋπολογισμό στο περιφερειακό συμβούλιο, όπως και για το τεχνικό πρόγραμμα έργων, είναι αρκετά χαώδεις. Όπως συμβαίνει δε, σε κάθε τέτοια περίπτωση, οι ερμηνείες ενός προϋπολογισμού είναι πολλές (και επιπλέον οι αριθμοί δεν λένε πάντα την αλήθεια). Η περιφερειακή αρχή παρουσίασε, κατά τη χτεσινή συνεδρίαση του περιφερειακού συνεδρίου, έναν προϋπολογισμό 145 εκατ. ευρώ. 

Ένας καλός προϋπολογισμός για το 2020, θα μπορούσε να πει κανείς. Μόνο που σε αυτόν συμπεριλαμβάνονται οι δεσμευμένες πιστώσεις για το 2020 από το ΕΣΠΑ, οι πιστώσεις για έργα που θα χρηματοδοτηθούν από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, οι ανελαστικές δαπάνες κ.λπ.

Επί της πολιτικής βάσης, η περιφερειακή αρχή έκανε λόγο για έναν «ρεαλιστικό και ειλικρινή προϋπολογισμό» ενώ η αντιπολίτευση μίλησε για έναν προϋπολογισμό και για ένα τεχνικό πρόγραμμα έργων «χωρίς αναπτυξιακό προϋπολογισμό». Ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης Κώστας Σιαράβας έδωσε δε και ένα πιο… πολιτικό στίγμα: «Διεκδικούμε από την πολιτεία, τώρα που η χώρα βγαίνει από τη στενωπό των μνημονίων και αρχίζει να καταγράφει πλεονάσματα, τα υποσχόμενα και θεσμοθετημένα, χωρίς καμία περικοπή, για την Ήπειρο».

Η αντιπολίτευση (απουσίαζε ο επικεφαλής της παράταξης «Ήπειρος Όλον» Δημήτρης Δημητρίου και δεν έγινε καμία εισήγηση) κάθε άλλο παρά συμμερίστηκε την «αναπτυξιακή κατεύθυνση της περιφερειακής αρχής». Ο επικεφαλής της παράταξης «Κοινό των Ηπειρωτών» Γιώργος Ζάψας μίλησε χαρακτηριστικά για έναν «προϋπολογισμό που έχει γεμίσει με κόμβους και με βελτιώσεις δρόμων». 

Ο ίδιος αντιπρότεινε ότι θα πρέπει να γίνεται μια πιο ουσιώδης συζήτηση στο περιφερειακό συμβούλιο, πριν τη σύνταξη του προϋπολογισμού και του τεχνικού προγράμματος έργων. Πρότεινε δε ένα ποσό από τον προϋπολογισμό να διατεθεί για μελέτες σύνδεσης των πόλεων της Ηπείρου με τους μεγάλους οδικούς άξονες, ενώ για τον τομέα του πολιτισμό ανέφερε ότι η Περιφέρεια θα μπορούσε να χρηματοδοτήσει την αποκατάσταση κι άλλων κηρυγμένων πολιτιστικών μνημείων, πέραν των ναών, όπως είναι το Μέκκειο.

Κατά τη συζήτηση έπαιξε πολύ ο όρος «μυστική διπλωματία», με την αντιπολίτευση να κατηγορεί επί της ουσίας την περιφερειακή αρχή ότι τα κανονίζει με τα υπουργεία (π.χ. για την ένταξη έργων που χρηματοδοτούνται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων στον δικό της προϋπολογισμό). Ο Σπύρος Ριζόπουλος από τους «Ορίζοντες Ηπείρου», καταθέτοντας τη δική του αναλυτική, αριθμητική ερμηνεία επί του προϋπολογισμού, στηλίτευσε μεταξύ άλλων το ότι «ο πιο ρεαλιστικός προϋπολογισμός δεν είναι ούτε του 2019 –ο οποίος φουσκώθηκε για πολιτικούς λόγους- ούτε του 2020, αλλά του 2018».

Ο Κώστας Κωτσαντής από τη «Λαϊκή Συσπείρωση» κατέληξε δε λέγοντας ότι «το περιφερειακό συμβούλιο είναι ένας ‘μαϊντανός’. Όλα αποφασίζονται στην εκτελεστική επιτροπή της Περιφέρειας και μένουν κάτι ψίχουλα για το περιφερειακό συμβούλιο». Τις δικές του, σύντομες θέσεις ανέπτυξαν και οι υπόλοιπες παρατάξεις.

Κατά τη συζήτηση, ενδιαφέρον είχε η τοποθέτηση του περιφερειάρχη Αλέκου Καχριμάνη ότι αρκετά έργα τα οποία σήμερα χρηματοδοτούνται από το ταμείο της Περιφέρειας, θα οδηγηθούν στο ΕΣΠΑ, και δη στα τομεακά προγράμματα λόγω των προβλημάτων απορρόφησης των κονδυλίων που έχουν. Ως ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα έφερε τον διπλό κόμβο επί της εθνικής οδού, στη συμβολή της με την Εγνατία οδό, στην Πεδινή, που έχει προϋπολογισμό 1,4 εκατ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
dodoni back