Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Οι αποφάσεις των τριών ημερών, το email και μια διαμαρτυρία

Εικόνα του άρθρου Οι αποφάσεις των τριών ημερών, το email και μια διαμαρτυρία
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 25/04/2021, 16:40
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Oι τρεις αποφάσεις μέσα σε τρεις ημέρες του υπουργείου Πολιτισμού για την τοποθέτηση, ανάκληση και ξανατοποθέτηση αναπληρώτριας προϊστάμενης στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων προκάλεσαν την παρέμβαση του Συλλόγου Αρχαιολόγων Ελλάδας προς τον υπηρεσιακό γραμματέα του υπουργείου Εμμανουήλ Αντωνόπουλο. 

Η συγκεκριμένη περίπτωση, για την οποία είχε γράψει ο «Τύπος Ιωαννίνων» (διαβάστε εδώ και εδώ ), «ήταν η κορυφή του παγόβουνου μιας σειράς αναιτιολόγητων ενεργειών σε τοποθετήσεις αναπληρωτών προϊσταμένων, που κάθε άλλο παρά ομοιάζουν με χρηστή διοίκηση και είναι εκτός των πλαισίων του ‘επιτελικού κράτους’ που όρισε την ύπαρξη υπηρεσιακών γραμματέων για την ανεπηρέαστη από τις πολιτικές ηγεσίες λειτουργία της Διοίκησης» όπως τονίζεται.

Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων παραπέμπει δε και στην αιτιολογία της αρχικής απόφασης ορισμού της Βαρβάρας Παπαδοπούλου ως αναπληρώτριας προϊσταμένης της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων, παράλληλα με τα καθήκοντα της ως προϊσταμένης στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Άρτας. Στην απόφαση αυτή γίνεται αναφορά «στο από 10-4-2021 μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του Διευθυντή του γραφείου της υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού σχετικό με τον ορισμό…».

Σε δημοσίευμά του, το documentonews.gr αναφέρεται δε σε τηλεφωνικές επικοινωνίες μεταξύ του περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέκου Καχριμάνη και της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη που καθόρισαν την πορεία… των δύο από τις τρεις αποφάσεις. 

Για τον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων, η συγκεκριμένη περίπτωση μπορεί να αποτελεί μεν την κορυφή του παγόβουνου, αλλά δεν είναι η μόνη στο «επιτελικό κράτος της ΝΔ». Όπως αναφέρεται στην επιστολή του, υπάρχουν αρκετές τοποθετήσεις αναπληρωτών διευθυντών σε Εφορείες Αρχαιοτήτων ενώ υπήρχαν τμηματάρχες που μπορούσαν να αναπληρώνουν μέχρι τη διεξαγωγή των κρίσεων.

Κι εδώ ακριβώς είναι το ζήτημα, όπως είχε γράψει και ο «Τύπος Ιωαννίνων»: η μη διεξαγωγή κρίσεων εδώ και πολλά χρόνια. «Η επί 10ετία πλέον απουσία κρίσεων σε θέσεις ευθύνης της ΓΔΑΠΚ (Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς) έχει παραγάγει μια σειρά από αρνητικά αποτελέσματα, στα οποία έρχονται να προστεθούν νέα θλιβερά φαινόμενα τα οποία δεν βοηθούν ούτε την λειτουργία της Υπηρεσίας ούτε την καλλιέργεια κλίματος αξιοκρατίας και κοινής αντιμετώπισης στις Υπηρεσίες» τονίζει ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back