Oikonomou pisoi
ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Οι αποδόσεις των «παλιών»

Εικόνα του άρθρου Οι αποδόσεις των «παλιών»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 30/05/2019, 02:51
ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Το νέο δημοτικό συμβούλιο Ιωαννίνων θα είναι ανανεωμένο σε πολύ μεγάλο βαθμό. Μόνο και μόνο το γεγονός ότι εισέρχονται τρεις νέες παρατάξεις («Γιάννενα-Νέα Εποχή», «Ιωάννινα_2023», «Αριστερή Παρέμβαση») στο συμβούλιο, αρκεί. Από την παράταξη της νυν δημοτικής αρχής, πολλά πρόσωπα έμειναν εκτός. Μια αναπόφευκτη πραγματικότητα δεδομένου του συστήματος της απλής αναλογικής. Αναμφίβολα, για κάποιους, σημαντικό ρόλο έπαιξαν και άλλες παράμετροι: από την αποτίμηση του έργου τους μέχρι τη στήριξη που δεν είχαν από συγκεκριμένες πολιτικές δυνάμεις, ή απλώς οι περιστάσεις.

Από τους «παλιούς» δημοτικούς συμβούλους που θα συνεχίσουν τη θητεία τους, οι περισσότεροι έχασαν εκλογική δύναμη. Κι αυτό ισχύει για πρόσωπα αρκετών παρατάξεων. Από την «Ενότητα Πολιτών», ο πρώτος σε ψήφους είναι ο Γιώργος Βίνης, ο οποίος όμως εκλέγεται στη Δημοτική Ενότητα Παμβώτιδας, όπου οι υποψήφιοι ήταν λίγοι. Σημειωτέον ότι η δεύτερη νέα δημοτική σύμβουλος, η Αλεξάνδρα Μπέγκα, δεν είχε εκλεγεί το 2014 για μία μόνο ψήφο διαφορά από την Ειρήνη Βαρτζιώτη η οποία δεν έθεσε εκ νέου υποψηφιότητα. Στη Δημοτική Ενότητα Ανατολής, ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας Δημήτρης Κατηρτσίδης δεν τα κατάφερε, ενώ ο Ηλίας Αρλέτος και ο Μάκης Χρυσοστόμου πήραν περισσότερες ψήφους από το 2014. Ο κ. Χρυσοστόμου μάλιστα πολύ περισσότερες, σχεδόν 300 παραπάνω.

Από το κεντρικό ψηφοδέλτιο, ο μεγάλος κερδισμένος είναι ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Θωμάς Γιωτίτσας. Ο κ. Γιωτίτσας πέτυχε πραγματικά κάτι εντυπωσιακό: Διπλασίασε σχεδόν τις ψήφους του. Από τις 653 έφτασε στις 1.223. Πολύ καλύτερα τα πήγαν και άλλοι δύο: ο αντιδήμαρχος Έργων Γιάννης Λιόντος (από 626 σε 960 ψήφους) και η εντεταλμένη σύμβουλος για τα κληροδοτήματα Γωγώ Γιώτη (από 425 σε 681 ψήφους). Kαλύτερα πήγε και η Βάσω Μέγα, ενώ η Βούλα Τσίλη παρέμεινε στα ίδια επίπεδα. Πάνω από 100 ψήφους περισσότερες πήρε ο πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου Κώστας Γκόγκος, αλλά έμεινε εκτός δημοτικού συμβουλίου λόγω απώλειας της έδρας στη Δημοτική Ενότητα Περάματος. Καλύτερα από το 2014 τα πήγαν και ο Νίκος Σαρακατσάνος (Οργανισμός Σπηλαίου) και η Αλέκα Βακαλοπούλου (ΔΗΠΕΘΕ) αλλά δεν τα κατάφεραν. Αντιθέτως, η αντιδήμαρχος Πρασίνου Ελένη Βασιλείου, η οποία επίσης δεν εκλέχτηκε, πήρε 130 ψήφους λιγότερες. Τέλος, ο Φίλιππας Τσουμάνης έχασε αρκετή από την εκλογική του δύναμη, τερμάτισε όμως στην 9η θέση του κεντρικού ψηφοδελτίου (λόγω των πολλών ψήφων που είχε έτσι κι αλλιώς) και βρίσκεται σε αναμονή του αποτελέσματος της Κυριακής για την εκλογή του ή μη.

Όσον αφορά την παράταξη του Νίκου Γκόντα, η μεγάλη απώλεια της εκλογικής δύναμής της αντικατοπτρίζεται πλήρως και στις ψήφους των εκλεγμένων δημοτικών συμβούλων. Πάντως, τη μεγαλύτερη απώλεια ψήφων είχε ο εκ νέου εκλεγμένος σύμβουλος Βασίλης Βλέτσας (από 1.793 στις 566 ψήφους). Ο… πρώην συνάδελφός τους Βασίλης Κοσμάς, ο οποίος «κατέβηκε» με την παράταξη της Τατιάνας Καλογιάννη, πήρε 400 λιγότερες ψήφους από την προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση, αλλά είναι ο πρώτος σε ψήφους σύμβουλος της παράταξης «Ιωάννινα_2023».  

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back