Για συλλαλητήριο στην Αθήνα κατεβαίνουν (και) οι αγρότες της Ηπείρου από χτες το απόγευμα, με ραντεβού στην πλατεία Βάθη το μεσημέρι στη 1. Βασικός κορμός της σημερινής διαμαρτυρίας είναι η Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων με κύρια δύναμη στη Νίκαια. Οι αγρότες ζητούν μεταξύ άλλων κατάργηση των αυξήσεων στις ασφαλιστικές εισφορές στον ΟΓΑ, μείωση ορίων συνταξιοδότησης, αφορολόγητο οικογενειακό εισόδημα 12.000 ευρώ προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί, ακατάσχετο λογαριασμό 15.000 ευρώ, αφορολόγητο πετρέλαιο, κατώτατες εγγυημένες τιμές για τα αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα, καθώς και διαγραφή των τόκων και «κούρεμα» του κεφαλαίου σε ποσοστό 30% για επαγγελματικά δάνεια έως 200.000 ευρώ.
Από την πλευρά του το υπουργείο διαμηνύει ότι, αφενός οι ασφαλιστικές και φορλογικές ρυθμίσεις είναι υπέρ τους, αφετέρου δεν υπάρχουν δημοσιονομικά περιθώρια στήριξής τους. Ήδη, οι αγρότες έχουν δηλώσει ότι δεν είναι ικανοποιημένοι από τη συνάντηση που είχαν με τον υπουργό Βαγγέλη Αποστόλου την περασμένη Παρασκευή. Δεν είναι όμως και ενιαίο μπλοκ, καθώς οι αγρότες της Μακεδονίας κρατάνε διαφορετική στάση σε ο,τι αφορά τουλάχιστον τη διαπραγμάτευση, αλλά και γιατί ενώ η Πανελλαδική επιτροπή αναφέρεται πολιτικά κυρίως στην ΠΑΣΥ, οι ηγέτες τους τοποθετούνται κυρίως στο χώρο της ΝΔ.
Η δε «Σπορά» που καταγράφει μια άλλη, μικρότερη τάση στις κινητοποιήσεις, σχολιάζοντας τη συνάντηση της περασμένης Παρασκευής λέει μεταξύ άλλων ότι «το κίνημα πρέπει να σηκώσει το γάντι και να αναβαθμίσει το αντιΕΕ και αντικυβερνητικό χαρακτήρα του αγώνα σε συνδυασμό με τα αιτήματα της διαγραφής του χρέους, της εθνικοποίησης-κρατικοποίησης των τραπεζών και των επιχειρήσεων στρατηγικής σημασίας με δημοκρατικό επανακαθορισμό των διεθνών μας σχέσεων για να ανοίξει ο δρόμος για την ανάδειξη των συλλογικών παραγωγικών δυνάμεων της εργαζόμενης πλειοψηφίας».
Η σημερινή κινητοποίηση θα δείξει σε σημαντικό βαθμό αν οι κινητοποιήσεις θα αποκλιμακωθούν, αλλά και με ποιο τρόπο θα συνεχίσουν τις κινήσεις τους οι αγρότες. Σε σχέση με πέρυσι, τα μπλόκα μοιάζουν αποδυναμωμένα, χωρίς να σημαίνει ότι έχουν εκλείψει οι αιτίες των διαμαρτυριών και τα προβλήματα στον αγροτικό κόσμο.