ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Οι AC/DC και οι «Αρουραίοι του Τομπρούκ»

Εικόνα του άρθρου Οι AC/DC και οι «Αρουραίοι του Τομπρούκ»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 23/02/2018, 13:57
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Τι σχέση έχουν οι AC/DC με το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και την «Αλεπού της Ερήμου», την εκστρατεία των ναζί στην Αφρική; Μα φυσικά, το It’s a long way to the top.

Πριν από 42 ακριβώς χρόνια, η διάσημη μπάντα έβαλε τα καλά της, πήρε μια τριαξονική πλατφόρμα που βρήκε εύκαιρη, φόρτωσε όργανα και ενισχυτές και βγήκε στους δρόμους της Μελβούρνης για να γυρίσει το βίντεο κλιπ του It’s a long way to the top (If you wanna rock’n’roll). Τα γυρίσματα έγιναν για λογαριασμό της τηλεοπτικής εκπομπής «Countdown», οι συντελεστές της οποίας είχαν τη φαεινή ιδέα να καλέσουν μια μπάντα με σκωτσέζικες γκάιντες, τις οποίες περιλαμβάνει το κομμάτι (άλλωστε, τους AC/DC αποτελούσαν κυρίως πρώτης γενιάς σκώτοι μετανάστες).

Η μπάντα αυτή ήταν οι Rats of Tobruk. Δημιουργήθηκαν στη Μελβούρνη το 1960 και πήραν το όνομά τους από την 9η Αυστραλιανή Ταξιαρχία που πολέμησε τον Ρόμελ στο λιμάνι του Τομπρούκ, από τον Απρίλιο ως το Νοέμβριο του 1941. Οι στρατιώτες του αντιστράτηγου Λέσλι Μόρσχεντ υιοθέτησαν το παρατσούκλι «αρουραίοι» που τους έδωσαν οι ναζί και ανάγκασαν τον Ρόμελ να εγκαταλείψει την ιδέα του Τομπρούκ μετά από μισό χρόνο πολιορκίας.

Πίσω στη Μελβούρνη, στην οδό Σουάνστον, οι AC/DC κούρδισαν και ξεκίνησαν να παίζουν. Στο 1’27’’ του ύμνου, μπήκαν προελαύνοντες και παιανίζοντες οι «Αρουραίοι»…


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back