ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

ΟΗΕ: Χωρίς πόσιμο νερό το 26% του παγκόσμιου πληθυσμού

Εικόνα του άρθρου ΟΗΕ: Χωρίς πόσιμο νερό το 26% του παγκόσμιου πληθυσμού
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 22/03/2023, 13:18
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Μια νέα έκθεση που παρουσιάστηκε την Τρίτη, την παραμονή της πρώτης μεγάλης διάσκεψης του ΟΗΕ για το νερό, αναφέρει ότι το 26% του παγκόσμιου πληθυσμού δεν έχει πρόσβαση σε ασφαλές πόσιμο νερό και το 46% δεν έχει πρόσβαση σε βασικές συνθήκες υγιεινής.

Η έκθεση του ΟΗΕ για την Ανάπτυξη του Νερού 2023 παρουσιάζει μια σκληρή εικόνα του τεράστιου κενού που πρέπει να καλυφθεί για να επιτευχθούν οι στόχοι του ΟΗΕ να διασφαλιστεί ότι όλοι οι άνθρωποι θα έχουν πρόσβαση σε καθαρό νερό και αποχέτευση έως το 2030.

Ο Richard Connor, αρχισυντάκτης της έκθεσης, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι το εκτιμώμενο κόστος για την επίτευξη των στόχων είναι κάπου μεταξύ 600 δισεκατομμυρίων και 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων ετησίως.

Σύμφωνα με την έκθεση, η χρήση του νερού αυξάνεται παγκοσμίως κατά περίπου 1% ετησίως τα τελευταία 40 χρόνια «και αναμένεται να αυξηθεί με παρόμοιο ρυθμό μέχρι το 2050, λόγω του συνδυασμού της αύξησης του πληθυσμού, της κοινωνικοοικονομικής ανάπτυξης και των μεταβαλλόμενων καταναλωτικών προτύπων».

Ο Connor δήλωσε ότι η πραγματική αύξηση της ζήτησης συμβαίνει στις αναπτυσσόμενες χώρες και τις αναδυόμενες οικονομίες, όπου οφείλεται στη βιομηχανική ανάπτυξη και κυρίως στην ταχεία αύξηση του πληθυσμού των πόλεων. Σε αυτές τις αστικές περιοχές «παρατηρείται πραγματικά μεγάλη αύξηση της ζήτησης», είπε.


Η γεωργία

Με τη γεωργία να χρησιμοποιεί το 70% του συνολικού νερού παγκοσμίως, είπε ο Connor, η άρδευση των καλλιεργειών πρέπει να είναι πιο αποτελεσματική - όπως συμβαίνει σε ορισμένες χώρες που χρησιμοποιούν πλέον τη στάγδην άρδευση, η οποία εξοικονομεί νερό. «Αυτό επιτρέπει τη διάθεση νερού στις πόλεις», είπε.

Κατά μέσο όρο, «το 10% του παγκόσμιου πληθυσμού ζει σε χώρες με υψηλή ή κρίσιμη υδατική πίεση» - και έως και 3,5 δισεκατομμύρια άνθρωποι ζουν σε συνθήκες υδατικής πίεσης τουλάχιστον ένα μήνα το χρόνο, αναφέρει η έκθεση που εκδόθηκε από την UNESCO, τον Εκπαιδευτικό, Επιστημονικό και Πολιτιστικό Οργανισμό των Ηνωμένων Εθνών.

Από το 2000, οι πλημμύρες στις τροπικές περιοχές έχουν τετραπλασιαστεί, ενώ οι πλημμύρες στα βόρεια μεσαία γεωγραφικά πλάτη έχουν αυξηθεί κατά 2,5 φορές, αναφέρει η έκθεση.

Όσον αφορά τη ρύπανση των υδάτων, είπε ο Connor, η μεγαλύτερη πηγή ρύπανσης είναι τα ανεπεξέργαστα λύματα.

«Σε παγκόσμιο επίπεδο, το 80% των λυμάτων διοχετεύεται στο περιβάλλον χωρίς καμία επεξεργασία», είπε, «και σε πολλές αναπτυσσόμενες χώρες είναι σχεδόν 99%».

Πηγή: AP, Φωτογραφία: UN Photo/Gregório Cunha

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back