Η πείνα και ο σοβαρός υποσιτισμός είναι ευρέως διαδεδομένα στη Λωρίδα της Γάζας, όπου περίπου 2,2 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι αντιμετωπίζουν σοβαρές ελλείψεις που προκύπτουν από την καταστροφή των προμηθειών τροφίμων από το Ισραήλ και τον σοβαρό περιορισμό της ροής τροφίμων, φαρμάκων και άλλων ανθρωπιστικών προμηθειών. Φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια και Παλαιστίνιοι που περιμένουν ανθρωπιστική βοήθεια έχουν δεχτεί ισραηλινά πυρά.
Σε όλη την αποδεκατισμένη Λωρίδα της Γάζας, η πείνα έχει γίνει τόσο έντονη που ο ιορδανικός στρατός έριξε από αέρος μερίδες φαγητού. Βίντεο που αναρτήθηκαν στο διαδίκτυο την Τρίτη έδειχναν εκατοντάδες απελπισμένους Παλαιστίνιους να συνωστίζονται σε μια παραλία καθώς τα πακέτα έπεφταν στο νερό όχι μακριά από την ακτή.
Οι άσχημες συνθήκες οδήγησαν τον ειδικό εισηγητή του ΟΗΕ για το δικαίωμα στην τροφή, Michael Fakhri, να καταδικάσει το Ισραήλ για την εσκεμμένη και παράνομη, όπως είπε, προσπάθεια να λιμοκτονήσουν οι Παλαιστίνιοι πολίτες σε αντίποινα για την επίθεση της Χαμάς.
«Δεν υπάρχει κανένας λόγος να εμποδίζεται σκόπιμα η διέλευση της ανθρωπιστικής βοήθειας ή να καταστρέφονται σκόπιμα μικρά αλιευτικά σκάφη, θερμοκήπια και οπωρώνες στη Γάζα - εκτός από το να στερείται ο κόσμος την πρόσβαση στην τροφή", δήλωσε στον Guardian ο Michael Fakhri.
«Η εσκεμμένη στέρηση τροφής από τους ανθρώπους είναι σαφώς έγκλημα πολέμου», είπε. «Κατά την άποψή μου ως εμπειρογνώμονας του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, πρόκειται πλέον για κατάσταση γενοκτονίας. Αυτό σημαίνει ότι το κράτος του Ισραήλ στο σύνολό του είναι ένοχο και πρέπει να λογοδοτήσει, όχι μόνο μεμονωμένα άτομα ή αυτή η κυβέρνηση».
Το Ισραήλ έχει απορρίψει σθεναρά τις κατηγορίες -συμπεριλαμβανομένης μιας υπόθεσης που έχει καταθέσει η Νότια Αφρική στο ανώτατο δικαστήριο του ΟΗΕ- ότι οι ενέργειές του στη Γάζα συνιστούν γενοκτονία. Η κυβέρνησή του και ο στρατός του επιμένουν ότι ο πόλεμος στρέφεται κατά της Χαμάς, όχι κατά των Παλαιστινίων, και ότι λαμβάνονται όλα τα δυνατά μέτρα για να αποφευχθεί η βλάβη αμάχων.
Ωστόσο, οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις εξακολουθούν να προετοιμάζονται για χερσαία επίθεση στη νότια πόλη Ράφα, όπου εκτιμάται ότι 1,5 εκατομμύριο εκτοπισμένοι έχουν αναζητήσει καταφύγιο από τον πόλεμο. Οι ΗΠΑ και πολλά άλλα έθνη και οργανώσεις έχουν προειδοποιήσει ότι μια χερσαία επίθεση στην πυκνοκατοικημένη πόλη θα μπορούσε να οδηγήσει σε σοβαρή αύξηση των απωλειών μεταξύ των αμάχων.
H ισραηλινή κυβέρνηση δεν δεν έχει σχολιάσει σχετικά με την πρόταση του προέδρου Μπάιντεν ότι μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα για έξι εβδομάδες και απελευθέρωσης ομήρων θα μπορούσε να επιτευχθεί ήδη αυτή την εβδομάδα.
Ο Λευκός Οίκος έχει καταστήσει σαφές ότι επιθυμεί την επίτευξη μιας συμφωνίας πριν από την έναρξη του ισλαμικού ιερού μήνα του Ραμαζανιού στις 10 Μαρτίου, αλλά δημοσιεύματα ισραηλινών μέσων ενημέρωσης αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου μπορεί να προσπαθήσει να καταπνίξει οποιαδήποτε συμφωνία. Έχει πει επανειλημμένα ότι το Ισραήλ θα συνεχίσει τον πόλεμό του μέχρι να διαλυθεί πλήρως η Χαμάς στη Γάζα, συμπεριλαμβανομένων των τεσσάρων μονάδων μάχης που λέει ότι η ομάδα εξακολουθεί να διαθέτει στη Ράφα.
Με πληροφορίες από The Guardian, CBSNews. Φωτογραφία: United Nations Human Rights