ΚΟΣΜΟΣ

ΟΗΕ: «Μη αναστρέψιμη» η λύση των δύο κρατών

Εικόνα του άρθρου ΟΗΕ: «Μη αναστρέψιμη» η λύση των δύο κρατών
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 29/11/2023, 20:18
ΚΟΣΜΟΣ

Τα Ηνωμένα Έθνη κάλεσαν την Τετάρτη τη διεθνή κοινότητα να κινηθεί προς την κατεύθυνση μιας λύσης δύο κρατών στη σύγκρουση Παλαιστινίων-Ισραήλ, λέγοντας ότι η Ιερουσαλήμ θα πρέπει να χρησιμεύσει ως πρωτεύουσα και των δύο κρατών.

«Έχει περάσει προ πολλού η ώρα να προχωρήσουμε με αποφασιστικό, μη αναστρέψιμο τρόπο προς μια λύση δύο κρατών, βάσει των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών και του διεθνούς δικαίου», δήλωσε η Τατιάνα Βαλοβάγια, γενική διευθύντρια του γραφείου του ΟΗΕ στη Γενεύη, εκφωνώντας ομιλία που συνέταξε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

Πρόσθεσε ότι αυτό θα σήμαινε «το Ισραήλ και η Παλαιστίνη να ζουν δίπλα-δίπλα σε ειρήνη και ασφάλεια με την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα και των δύο κρατών».

Τα σχόλια συμπίπτουν με τη Διεθνή Ημέρα Αλληλεγγύης με τον Παλαιστινιακό Λαό, την οποία τα Ηνωμένα Έθνη γιορτάζουν κάθε χρόνο. Σηματοδοτεί την έγκριση από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών ενός σχεδίου για τη διχοτόμηση της Παλαιστίνης σε αραβικό και εβραϊκό κράτος και για διεθνή κυριαρχία στην Ιερουσαλήμ.

Οι εκκλήσεις για λύση δύο κρατών έχουν αυξηθεί μετά τις επιθέσεις στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, κατά τις οποίες ένοπλοι της Χαμάς σκότωσαν 1.200 ανθρώπους και πήραν 240 ομήρους. Η επίθεση προκάλεσε ισραηλινούς βομβαρδισμούς και χερσαία επίθεση κατά της Γάζας, όπου κυριαρχεί η Χαμάς, η οποία έχει σκοτώσει περισσότερους από 15.000 ανθρώπους, σύμφωνα με τις παλαιστινιακές υγειονομικές αρχές στον πυκνοκατοικημένο θύλακα.

Μια συμφωνία δύο κρατών θα δημιουργούσε ένα κράτος για τους Παλαιστίνιους στη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας παράλληλα με το Ισραήλ. Το Ισραήλ έχει πει ότι ένα παλαιστινιακό κράτος πρέπει να είναι αποστρατιωτικοποιημένο, ώστε να μην απειλεί την ασφάλειά του.

Οι Παλαιστίνιοι επιθυμούν η Ανατολική Ιερουσαλήμ, η οποία περιλαμβάνει τα ιερά μνημεία της Παλιάς Πόλης για τους μουσουλμάνους, τους Εβραίους και τους χριστιανούς, να είναι η πρωτεύουσα του κράτους τους. Το Ισραήλ λέει ότι η Ιερουσαλήμ πρέπει να παραμείνει η "αδιαίρετη και αιώνια" πρωτεύουσά του.

Ο Ιμπραχίμ Μ. Κράισι, Παλαιστίνιος πρεσβευτής στον ΟΗΕ στη Γενεύη, δήλωσε ότι η τρέχουσα σύγκρουση λειτούργησε ως ένα κάλεσμα αφύπνισης για τη διεθνή κοινότητα να υποστηρίξει τη λύση των δύο κρατών.

«Η λύση των δύο κρατών είναι δύσκολη μετά τον (ισραηλινό) εποικισμό και τη συρρίκνωση (των εδαφών), αλλά εξακολουθεί να είναι εφικτή αν υπάρχει βούληση», δήλωσε. «Τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή. Και παρεμπιπτόντως είναι καλό για το Ισραήλ. Αν δεν αποδεχτούν την ιδέα, θα είναι πολύ αργά γι' αυτούς, όχι για εμάς».

Φωτογραφία αρχείου



ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back