ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

ΟΗΕ: «Η κλιματική αλλαγή είναι εκτός ελέγχου»

Εικόνα του άρθρου ΟΗΕ: «Η κλιματική αλλαγή είναι εκτός ελέγχου»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 07/07/2023, 13:03
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ δήλωσε ότι «η κλιματική αλλαγή είναι εκτός ελέγχου», καθώς μια ανεπίσημη ανάλυση δεδομένων έδειξε ότι η μέση παγκόσμια θερμοκρασία κατά τις επτά ημέρες μέχρι την Τετάρτη ήταν η πιο ζεστή εβδομάδα που έχει καταγραφεί ποτέ.

«Αν επιμείνουμε στην καθυστέρηση βασικών μέτρων που απαιτούνται, νομίζω ότι κινούμαστε προς μια καταστροφική κατάσταση, όπως αποδεικνύουν τα δύο τελευταία ρεκόρ θερμοκρασίας», δήλωσε ο Αντόνιο Γκουτέρες, αναφερόμενος στα παγκόσμια ρεκόρ θερμοκρασίας που καταρρίφθηκαν τη Δευτέρα και την Τρίτη.

Η μέση παγκόσμια θερμοκρασία του αέρα ήταν 17,18°C την Τρίτη, σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε το Εθνικό Κέντρο Περιβαλλοντικών Προβλέψεων (NCEP) των ΗΠΑ, ξεπερνώντας το ρεκόρ των 17,01°C που είχε επιτευχθεί τη Δευτέρα.

Για το επταήμερο που έληξε την Τετάρτη, η μέση ημερήσια θερμοκρασία ήταν 0,04°C, υψηλότερη από κάθε άλλη εβδομάδα στα 44 χρόνια καταγραφής, σύμφωνα με τα δεδομένα του Climate Reanalyzer του Πανεπιστημίου του Μέιν.

Η εν λόγω μέτρηση έδειξε ότι η μέση θερμοκρασία της Γης την Τετάρτη παρέμεινε στο υψηλό ρεκόρ των 17,18°C.

Σημειώνεται ότι το Climate Reanalyzer χρησιμοποιεί δεδομένα από το σύστημα πρόβλεψης κλίματος NCEP. Η Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ (NOAA), τα στοιχεία της οποίας θεωρούνται το απόλυτο πρότυπο για τα κλιματικά δεδομένα, δήλωσε την Πέμπτη ότι δεν μπορούσε να επικυρώσει τους ανεπίσημους αυτούς αριθμούς. Η NOAA παρακολουθεί τις παγκόσμιες θερμοκρασίες και τις καταγράφει σε μηνιαία και ετήσια βάση, αλλά όχι καθημερινά.

«Αναγνωρίζουμε ότι βρισκόμαστε σε μια θερμή περίοδο λόγω της κλιματικής αλλαγής, και σε συνδυασμό με το Ελ Νίνιο και τις θερμές συνθήκες του καλοκαιριού, βλέπουμε να καταγράφονται θερμές επιφανειακές θερμοκρασίες ρεκόρ σε πολλές τοποθεσίες σε όλο τον κόσμο», ανέφερε η NOAA.

Παρ' όλα αυτά, οι επιστήμονες συμφωνούν ότι δείχνουν ότι η κλιματική αλλαγή φτάνει σε αχαρτογράφητο έδαφος και ότι η αυξημένη θερμότητα από την ανθρωπογενή παγκόσμια θέρμανση σε συνδυασμό με την επιστροφή του Ελ Νίνιο θα οδηγήσει σε περισσότερες θερμοκρασίες-ρεκόρ.

Φωτογραφία αρχείου EPA/WU HAO

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back