ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

OHE: Η Ινδία θα ξεπεράσει την Κίνα σε πληθυσμό

Εικόνα του άρθρου OHE: Η Ινδία θα ξεπεράσει την Κίνα σε πληθυσμό
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 19/04/2023, 14:21
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Η Ινδία οδεύει να γίνει η πολυπληθέστερη χώρα του κόσμου, ξεπερνώντας την Κίνα με σχεδόν 3 εκατομμύρια περισσότερους ανθρώπους στα μέσα του τρέχοντος έτους, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσαν την Τετάρτη τα Ηνωμένα Έθνη.

Τα δημογραφικά στοιχεία από την έκθεση του Ταμείου των Ηνωμένων Εθνών για τον Πληθυσμό «State of World Population Report, 2023» εκτιμούν τον πληθυσμό της Ινδίας σε 1,4286 δισεκατομμύριο κατοίκους, έναντι 1,4257 δισεκατομμυρίου για την Κίνα.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται στην τρίτη θέση, με εκτιμώμενο πληθυσμό 340 εκατομμυρίων, σύμφωνα με τα στοιχεία, που ήταν διαθέσιμα μέχρι τον Φεβρουάριο του 2023, αναφέρει η έκθεση.

Οι ειδικοί σε θέματα πληθυσμού που χρησιμοποιούσαν προηγούμενα στοιχεία από τον ΟΗΕ προέβλεπαν ότι η Ινδία θα ξεπερνούσε την Κίνα αυτόν τον μήνα. Αλλά η τελευταία έκθεση του παγκόσμιου οργανισμού δεν προσδιόρισε ημερομηνία για το πότε θα πραγματοποιηθεί η αλλαγή.

Οι αξιωματούχοι του ΟΗΕ για τον πληθυσμό δήλωσαν ότι δεν ήταν δυνατόν να προσδιοριστεί μια ημερομηνία λόγω της «αβεβαιότητας» σχετικά με τα στοιχεία που προέρχονται από την Ινδία και την Κίνα, ιδίως δεδομένου ότι η τελευταία απογραφή της Ινδίας διεξήχθη το 2011 και η επόμενη που θα γινόταν το 2021 έχει καθυστερήσει λόγω της πανδημίας.

Αν και η Ινδία και η Κίνα θα αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το ένα τρίτο του εκτιμώμενου παγκόσμιου πληθυσμού των 8,045 δισεκατομμυρίων, η αύξηση του πληθυσμού και στους δύο ασιατικούς γίγαντες επιβραδύνεται, με πολύ ταχύτερο ρυθμό στην Κίνα από ό,τι στην Ινδία.

Πέρυσι, ο πληθυσμός της Κίνας μειώθηκε για πρώτη φορά μετά από έξι δεκαετίες, μια ιστορική στροφή που αναμένεται να σηματοδοτήσει την έναρξη μιας μακράς περιόδου μείωσης του αριθμού των πολιτών της με βαθιές επιπτώσεις στην οικονομία της και στον κόσμο.

Η ετήσια αύξηση του πληθυσμού της Ινδίας κυμαίνεται κατά μέσο όρο στο 1,2% από το 2011, σε σύγκριση με 1,7% που ήταν τα 10 προηγούμενα χρόνια, σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back