ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

ΟΗΕ: Ένα στα πέντε μεταναστευτικά είδη κινδυνεύει με εξαφάνιση

Εικόνα του άρθρου ΟΗΕ: Ένα στα πέντε μεταναστευτικά είδη κινδυνεύει με εξαφάνιση
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 12/02/2024, 22:06
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Περισσότερα από το ένα πέμπτο των μεταναστευτικών ειδών στον κόσμο κινδυνεύουν να εξαφανιστούν λόγω της κλιματικής αλλαγής και της ανθρώπινης επέμβασης, σύμφωνα με την πρώτη έκθεση των Ηνωμένων Εθνών για τη διατήρηση των μεταναστευτικών ειδών άγριων ζώων (CMS) που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα.

Δισεκατομμύρια ζώα πραγματοποιούν κάθε χρόνο ταξίδια μέσω ερήμων, πεδιάδων ή ωκεανών για να αναπαραχθούν και να τραφούν, και οι «μη βιώσιμες» πιέσεις που ασκούνται στα μεταναστευτικά είδη θα μπορούσαν όχι μόνο να δουν τους πληθυσμούς τους να μειώνονται, αλλά και να διαταράξουν τον εφοδιασμό τροφίμων και να απειλήσουν τα μέσα διαβίωσης, αναφέρει η έκθεση.

Από τα 1.189 είδη που καλύπτονται από τη σύμβαση του ΟΗΕ του 1979 για την προστασία των μεταναστευτικών ζώων, το 44% έχει δει μείωση του αριθμού τους και το 22% μπορεί να εξαφανιστεί εντελώς, προστίθεται στην έκθεση.

Σχεδόν όλα (97%) τα ψάρια που περιλαμβάνονται στον κατάλογο CMS απειλούνται με εξαφάνιση.

Το 51% από τις βασικές περιοχές βιοποικιλότητας που έχουν αναγνωριστεί ως σημαντικές για τα μεταναστευτικά ζώα που περιλαμβάνονται στον κατάλογο CMS δεν έχουν καθεστώς προστασίας, και το 58% των περιοχών που παρακολουθούνται και αναγνωρίζονται ως σημαντικές για τα είδη που περιλαμβάνονται στον κατάλογο CMS αντιμετωπίζουν μη βιώσιμα επίπεδα πίεσης που προκαλούνται από τον άνθρωπο.

Οι δύο μεγαλύτερες απειλές τόσο για τα είδη που περιλαμβάνονται στον κατάλογο CMS όσο και για όλα τα μεταναστευτικά είδη είναι η υπερεκμετάλλευση και η απώλεια βιοτόπων λόγω της ανθρώπινης δραστηριότητας. Τρία στα τέσσερα είδη που περιλαμβάνονται στον κατάλογο CMS επηρεάζονται από την έλλειψη, την υποβάθμιση και τον κατακερματισμό των βιοτόπων τους και επτά στα δέκα είδη που περιλαμβάνονται στον κατάλογο CMS επηρεάζονται από την υπερεκμετάλλευση.

Η κλιματική αλλαγή, η ρύπανση και τα χωροκατακτητικά είδη έχουν επίσης βαθιές επιπτώσεις στα μεταναστευτικά είδη.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, 399 μεταναστευτικά είδη που απειλούνται ή σχεδόν απειλούνται με εξαφάνιση δεν περιλαμβάνονται επί του παρόντος στον κατάλογο του CMS.

Ο άνθρωπος αποτελεί τη μεγαλύτερη απειλή, με δραστηριότητες όπως το κυνήγι, η αλιεία και άλλες μορφές υπερεκμετάλλευσης να επηρεάζουν το 70% των ειδών που περιλαμβάνονται στον κατάλογο του ΟΗΕ.

Η μείωση των οικοτόπων επηρέασε έως και το 75% των ειδών - γεγονός που υπογραμμίζει την ανάγκη για μεγαλύτερη συνδεσιμότητα μεταξύ απομονωμένων οικοσυστημάτων. Οι συντάκτες της έκθεσης κάλεσαν τις κυβερνήσεις να αποφεύγουν τη διατάραξη των ενδιαιτημάτων και των μεταναστευτικών διαδρομών κατά την εγκατάσταση υποδομών όπως φράγματα, αγωγοί ή ανεμογεννήτριες.

Οι πιέσεις επιδεινώνονται από τις αλλαγές της θερμοκρασίας, οι οποίες διαταράσσουν το χρονοδιάγραμμα των μεταναστεύσεων, προκαλούν θερμικό στρες και οδηγούν σε όλο και πιο καταστροφικά καιρικά φαινόμενα, όπως η ξηρασία ή οι δασικές πυρκαγιές.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back