Oikonomou pisoi
ΗΠΕΙΡΟΣ

Οδός Ισαάκ Μιζάν στην Άρτα

Εικόνα του άρθρου Οδός Ισαάκ Μιζάν στην Άρτα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 21/03/2022, 18:48
ΗΠΕΙΡΟΣ

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, ο Δήμος Αρταίων διοργανώνει εκδήλωση τιμής και μνήμης της ιστορικής πορείας της Ισραηλιτικής Κοινότητας Άρτας.

Ειδικότερα, ο Δήμος Αρταίων προχωρά σε ονοματοδοσία οδού εις μνήμη του Ισαάκ Μιζάν, αρτινού επιζήσαντος του Άουσβιτς. Ο Ισαάκ πέθανε σε ηλικία 94 ετών το καλοκαίρι του 2021.

Είχε συλληφθεί το 1944 μαζί με 351 συντοπίτες του και είχε μεταφερθεί στο Άουσβιτς και μετά στο Μπέργκεν Μπέλσεν. Από τα 12 μέλη της οικογένειάς του, επιβίωσαν μόνο τρία. Ο αριθμός του βραχίονά του ήταν 182641.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 26 Μαρτίου, και διεξάγεται με στόχο την αναβίωση της μνήμης της ιστορικής πορείας μιας κοινότητας που διαδραμάτισε σημαίνοντα ρόλο στην κοινωνική ζωή της Άρτας, μέχρι και την 24η Μαρτίου 1944, όταν και οι Αρτινοί Εβραίοι συνελήφθησαν από τα γερμανικά στρατεύματα.

Το πρόγραμμα  της ημέρας μνήμης έχει ως εξής:

11.00: Περίπατος σε σημεία εβραϊκού ενδιαφέροντος με τον Θεοχάρη Βαδιβούλη, δικηγόρο, ερευνητή της ιστορίας της πρώην Ισραηλιτικής Κοινότητας Άρτης

18:30: Ονοματοδοσία οδού εις μνήμη του Ισαάκ Μιζάν.

19:30 Επιμνημόσυνη Δέηση στο Μνημείο Ολοκαυτώματος (πλατεία Εβραίων Μαρτύρων).

Αμέσως μετά θα ακολουθήσει πορεία μνήμης μέσα από την Εβραϊκή Συνοικία προς την Πλατεία Κιλκίς, στο σημείο όπου οι ναζιστικές δυνάμεις κατοχής συγκέντρωσαν τους συλληφθέντες Αρτινούς Εβραίους, πριν τον εκτοπισμό τους στα στρατόπεδα θανάτου.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back